dc.description.abstract | Formålet med denne masteroppgaven har vært å utforske hvordan leken blir ivaretatt i førsteklasse, der bakgrunnen er innføringen av lek i LK20. Vår problemstilling var:
«Hvordan opplever førsteklassinger lek og hvordan oppfatter de lærerens roller i lek?»
Vi benyttet oss av kvalitativ metode, med fenomenologisk og hermeneutisk tilnærming. Vi benyttet observasjoner, og gjennomførte intervjuer med ti elever. Vi brukte to intervjumetoder: «walk and talk intervju», og at elevene selv fikk velge hvor de ønsket å bli intervjuet (Lund, 2021). Informantene ble tilfeldig utvalgt av de 14 som hadde fått godkjent samtykke. Vi benyttet tematisk analyse i henhold til Braun & Clarke (2006), for å sortere datamaterialet.
Hovedfunnene våre viser at elevene hadde positive opplevelser med mengden lek i skolen, men erfarte sjeldent lek i undervisning. Lærerens kunnskap ble oppfattet som varierende, men elevene var hovedsakelig positive til veiledet lek. Lekens betydning for trivsel og sosial kompetanse var noe som ble tydelig fremhevet i funnene, hvor den frie leken var det som ble foretrukket.
I avslutningen konkluderer vi med at lek er sentralt for barns trivsel og utvikling. Studien understreker behovet for at lærere integrerer lek aktivt i skolehverdagen, og tilrettelegger det slik at elevene opplever det som lek. Dette bidrar til å skape en rikere skolehverdag for elevene.
Prosjektet vårt ble godkjent av både Sikt og FEK, og de etiske retningslinjene ble fulgt nøye for å sikre informantene. | |