Læring av brøk med bruk av konkreter Muligheter og utfordringer
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3140957Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselBeskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Denne studien utforsker mulighetene og utfordringene i læring av brøk når femteklassinger deltar i et undervisningsopplegg som bruker konkreter. Med utgangspunkt i det kommognitive perspektivet, hvor læring beskrives som endring av diskurs og er avhengig av deltagelse i denne, søker studien å beskrive elevers brøkdiskurs og rollen konkrete hjelpemidler spiller i diskursen.
Bakgrunnen for studien er et ønske om å bedre utnytte elevenes eksisterende kunnskaper, og forbedre hvordan vi tar i bruk mulighetene som finnes i elevenes kommunikasjon. Studien er en kvalitativ, instrumentell casestudie som involverer to grupper med totalt ti elever i en undervisningsøkt om brøk. Som en del av ALGEBRA-prosjektet, utviklet av UiA, ble flere datainnsamlingsmetoder anvendt, inkludert videoobservasjon, transkribering av videomateriale, elevenes notater og en didaktisk oppleggsbeskrivelse. Kommognitiv diskursanalyse ble brukt for å bearbeide dataene, som viser hvordan deltakerne kommuniserer og konteksten deltakerne skaper seg imellom.
Forskningsspørsmålet i denne studien er: Hvilke muligheter og utfordringer i læring av brøk oppstår når elever på 5. trinn deltar i et undervisningsopplegg med bruk av konkreter?
Resultatene indikerer at bruk av konkreter i matematikkundervisning styrker elevenes evne til å koble nye objekter til kjent kunnskap, og skaper en felles referanseramme. Konkretene gjør matematiske objekter som brøker og likeverdighet mer håndgripelige, slik at elevene kan delta i den matematiske diskursen uten nødvendigvis å objektivisere disse. Til slutt så indikerte resultatene at bruk og tolkning av kommunikasjon med konkreter kunne føre til kommognitive konflikter.