Læreplanforståelse etter videreutdanning i mat og helse
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3135969Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Bakgrunn: Den norske utdanningspolitikken har hatt stor betydning for utviklingen av de ulike læreplanene gjennom åra. Endring av kompetanseområder i den fornyede læreplanen, stiller krav til lærerkompetansen.
Hensikt: Hensikten med denne kvalitative studien er å undersøke om en videreutdanning endrer den faglige forståelsen av styringsdokumentet Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK20) i mat og helse, samt videre undervisningspraksisen i faget.
Problemstilling: På hvilken måte har videreutdanning i mat og helse påvirket læreplanforståelsen av LK20, og endret undervisningspraksisen hos lærere?
Metode: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, og bygger på fenomenologiske prinsipper. Det ble gjennomført syv semistrukturerte dybdeintervju for å samle inn empirien. Datamaterialet ble behandlet i NVivo 12 og analysert ved bruk av seks-trinns tematisk analyse.
Resultater: Informantene beskriver deres helhetlige forståelse av LK20, og hvordan de bruker den i praksis. Informantene trekker frem at kompetansemålene har blitt færre og mer vidløftige, samtidig som lærerens frihet oppleves som større. På grunnlag av nye elementer i LK20 og vanskeligheter ved å gjennomføre dette i praksis, har det oppstått en diskrepans i læreplanens mål og praksisen. Rammefaktorer trekkes frem av informantene som en barriere i undervisningen, mens profesjonsfellesskapet er en viktig faktor ved innføringen av LK20.
Konklusjon: Selv om informantene påpeker at det har skjedd en endring etter videreutdanning, viser resultatene mine til at den selvopplevde større læreplanforståelsen ikke er komplett, men at endringer tar tid. Resultatene påpeker at ved praktisk håndtering av fagdidaktiske valg, kommer det frem en usikkerhet hos informantene. Informantene fremmer profesjonsfellesskapet som en viktig faktor i læreplanarbeidet, og de har blitt litt tryggere i faget etter innføring av ny læreplan (LK20).
Nøkkelord: Grunnskolelærere, videreutdanning, mat- og helsefaget, læreplaner, læreplanforståelse, undervisningspraksis