Myfood24 på norsk: et selvadministrert digitalt 24-timers kostintervju
Valen, Erlend Larsen; Grasaas, Erik; Engeset, Dagrun; Salvesen, Lorentz; Skeie, Guri; Øverby, Nina Cecilie; Medin, Anine Christine
Peer reviewed, Journal article
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3100801Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Valen, E. L.,Grasaas, E., Engeset, D., Salvesen, L., Skeie, G., Øverby, N. C. & Medin, A. C. (2023). Myfood24 på norsk: et selvadministrert digitalt 24-timers kostintervju. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE), 21 (2), 13-22. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.2.3Sammendrag
Innen ernæringsepidemiologien er vi i stor grad avhengige av å estimere inntak av mat og næringsstoffer basert på selvrapportering, til tross for at denne tilnærmingen er beheftet med målefeil. Graden av målefeil har betydning for analyser og tolkning av resultater, så metodene vi bruker bør være så valide som mulig. Å utvikle brukervennlige kostholdsmetoder som reduserer belastning for deltaker kan være et viktig bidrag til mer nøyaktig rapportering, samtidig som tids- og ressursbruken begrenses. Det digitale kostholdsverktøyet myfood24, opprinnelig utviklet ved Universitetet i Leeds, kan enten brukes som et selvadministrert 24-timers kostintervju, eller matdagbok. Verktøyet har de siste årene blitt oversatt og kulturelt tilpasset til flere land, både i og utenfor Europa, og har blitt validert i en rekke ulike aldersgrupper. I 2019 startet arbeidet med å lage en norsk versjon av myfood24. Det er allerede gjennomført en valideringsstudie av bilder av porsjonsstørrelser som inngår i den norske versjonen, og det planlegges å validere verktøyet ytterligere. Hensikten med denne artikkelen er å beskrive utviklingsarbeidet som er gjort. Målet er at norske myfood24 også skal kunne brukes av andre norske forskere, og med denne artikkelen ønsker vi å gjøre informasjon om verktøyet tilgjengelig.