Erfarne læreres valg og begrunnelser av oppgaver til bruk i matematikkundervisning
Abstract
Denne studien har som formål å gå i dybden på erfarne læreres oppgavevalg i matematikkundervisningen og deres begrunnelser. Matematikkoppgaver er en sentral del av undervisningen i matematikk og påvirker i stor grad elevens matematikkunnskaper. Derfor ville jeg se nærmere på hvilke oppgaver lærere bruker og hva som kan forventes at elevene får ut av oppgavene lærerne har valgt å bruke.
Dette er en flerkasusstudie, hvor jeg analyserer oppgavesett hentet fra to lærere og deretter intervjuer dem basert på funnene i oppgaveanalysen. En av lærerne underviser på 7. trinn, og en underviser på 10.trinn. Jeg har tatt utgangspunkt i kognitive krav (Smith & Stein, 1998) for å analysere oppgavesettene. Det jeg ønsker å finne ut mer om har blitt til følgende forskningsspørsmål:
1. I hvilken grad benytter erfarne lærere oppgaver med lave og høye kognitive krav i undervisning?2. Hvordan begrunner de valget av oppgaver?
Resultatene viser at lærerne begrunner sine oppgavevalg utfra hvilken kompetanse de oppfatter at elevgruppen de skal undervise har i matematikkfaget. I tillegg ønsker begge lærerne å bruke flere oppgaver som stiller høye kognitive krav i sin undervisning. Hovedfunnene tyder på at lærerne hadde kunnskap om fordelene ved å bruke oppgaver som stiller høye kognitive krav, men endte likevel opp med å primært bruke oppgaver som stiller lave kognitive krav.
I denne studien blir man som lærer bevisst på hva ulike oppgavetyper krever av elevene. I tillegg blir man også bevisst på hvordan man som lærere kan vurdere hvilke oppgaver som kan brukes i undervisningen for at elevene skal få den kompetansen de har krav på.