En kvalitativ undersøkelse av læreres erfaringer med digitale verktøy i skriveopplæringen
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3036501Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
SammendragDenne masteroppgaven handler om undervisning og bruk av digitale verktøy, spesielt i skriveopplæringen i begynneropplæringen. Oppgaven undersøker hvordan et utvalg lærere ved 3.trinn på en barneskole arbeider med digitale verktøy, deres egen kompetanse og hvordan de erfarer at dette påvirker undervisningen og elevenes læringsutbytte.
Læreplanverket for kunnskapsløftet 2020 (LK2020) framhever digitale verktøy som en grunnleggende ferdighet elevene skal ha når de er ferdige med skolegangen sin. Digitale ferdigheter er sidestilt med blant annet skriving som grunnleggende ferdighet (Kunnskapsdepartementet, 2020a). De grunnleggende ferdighetene er vesentlige for elevenes personlige utvikling og læring, og vil kunne legge grunn for elevenes deltakelse i samfunnet senere (Kunnskapsdepartementet, 2020f). Man ser også at det er stor satsning på digitale verktøy i skolene over hele landet (Kunnskapsdepartementet, 2020c) Samtidig ser man i forskning og rapporter at det er stor variasjon i undervisningspraksiser og læringsutbyttet til elevene.
I denne undersøkelsen ble det gjennomført individuelle intervjuer der det kom fram tydelige forskjeller i lærernes kompetanse, erfaringer og holdninger rundt digitale verktøy og skriveopplæringen. Det kommer blant annet fram gjennom undersøkelsene at selv om skolen har digitale verktøy tilgjengelig, er det mer som må være på plass før elevene får et godt læringsutbytte av det digitale verktøyet.