Lek i morsmålsfaget - en sammenlikning av lekens plass i den norske og den danske læreplanen
Description
Full text not available
Abstract
De fleste forskere er positive til å få leken inn i skolen og mener det er viktig å se sammenhengen mellom lek og læring. Overgangen fra barnehage til skole kan for mange være vanskelig da hverdagen brått blir annerledes enn hva barna er vant til. Barna som begynner i førsteklasse kommer fra en hverdag med mye lek, til en strukturert og organisert skolehverdag. I LK20 ble leken sentral for de yngste i skolen fordi barna har behov for å lære gjennom lek, utforsking og praktiske tilnærminger (Utdanningsdirektoratet, 2020).
Formålet med denne oppgaven er å undersøke den norske og den danske læreplanen for å se om leken har fått plass i begynneropplæringen i morsmålsfaget. Problemstillingen jeg har jobbet med er: «Hvilken plass gir den norske og den danske læreplanen leken i morsmålsfaget i begynneropplæringen?».
Funn fra undersøkelsen viser at både forskere og empiri fremstiller leken som viktig i barns liv og en sentral måte for dem å lære på. Likevel kommer det frem flere utfordringer knyttet til det å implementere leken i undervisningen, blant annet at elevene skal nå læreplanmålene i faget. Undersøkelsen viser at leken ikke har fått like stor plass i den danske læreplanen som i den norske læreplanen.