Tverrfaglighet og digitalisering mellom skolefagene mat og helse og naturfag
Abstract
Bakgrunn og hensikt: Masteroppgaven har tverrfaglig undervisning og digitalisering som tema. Tverrfaglighet og digitalisering er to begreper som er svært sentrale i den nye læreplanen. Tverrfaglighet kan enkelt forklares med samarbeid på tvers av fag på ulike nivåer. Digitalisering i denne oppgaven blir brukt i form av digitale verktøy og viktigheten av digitalisering av skolen. Oppgavens problemstilling har vært «Hvordan kan tverrfaglighet mellom skolefagene mat og helse og naturfag styrkes ved bruk av tverrfaglige pedagogiske filmer i undervisningen?».
Metode og utvalg: Studien har ett kvalitativ forskningsdesign med fenomenologisk tilnærming og den er innenfor det sosial konstruktivistiske synet. Utvalget bestod av informanter på 6. trinn som både har mat og helse og naturfag. Det ble gjort seks fokusgruppeintervjuer. Totalt deltok 32 elever fra tre ulike skoler i Agder. Intervjuene ble transkribert og kodet.
Resultater og funn: Informantene trekker frem flere fordeler og ulemper ved å jobbe tverrfaglig. Fordeler som å lære mer om temaet og ulemper som at man ikke får lært noe nytt gikk igjen. Det blir også trukket frem at alle informantene har erfaring med bruk av digitale verktøy og digitalisering i skolen, men at det er lite brukt i mat og helse. Informantene trekker også frem at de ønsket begrepsforklaringer og oppgaver etter de hadde sett filmen for å forstå de bedre.
Konklusjon: For å styrke tverrfaglighet mellom mat og helse og naturfag ved bruk av film i undervisningen, er selve undervisningsopplegget sentralt, hvor begrepsforklaringer og lærerens posisjon er viktig.