Usage and acceptance of Moringa stenopetala in the diet in Ethiopia
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/275764Utgivelsesdato
2012Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Moringa stenopetala er en plante rik på antioksidanter, som muligens kan ha en forebyggende effekt på utviklingen av leverfibrose.
Mål: Å finne ut hvordan Moringa stenopetala brukes i kostholdet i et område i Sør-Etiopia, hvor prevalensen av leverfibrose er funnet lav og undersøke mulighetene denne planten kan ha for å bli akseptert og inkludert i kostholdet i et annet område nord i Etiopia hvor leverfibrose er funnet høy.
Design/Metode/Utvalg: I Sør-Etiopia ble et utvalg av 21 tilfeldige kvinner fra Sille landsby som lager mat til sine respektive husholdninger bedt om å beskrive hvordan de tilberedte matretter som inneholder moringa. Basert på disse resultatene ble tre moringa retter testet ut på et utvalg av 85 individer fra 20 husholdninger i Nord-Etiopia i 2 forskjellige landsbyer (Workemado og Cheretee). Resultatene ble analysert ved multippel lineær regresjon for å sammenligne forskjeller i aksept av matrettene.
Resultater: Alle 21 kvinnene fra landsbyen i Sille laget tre like typer moringa retter som inneholdt i gjennomsnitt 10, 11 og 12 prosent moringa. Medlemmene av de 20 husholdningene i Nord-Etiopia rangerte matrettene svært positivt (gjennomsnittlig nærmere 9 av10 mulige poeng). Det var ingen signifikant forskjell i hvor godt respondentene likte rettene vedrørende kjønn, religion, studiested, familie størrelse og alder.
Konklusjon: Denne studien viser at Moringa stenopetala er en plante som er lett tilgjengelig hvor bladene ofte brukes i matlaging i Sør-Etiopia. Respondentene i Nord-Etiopia likte rettene og ønsket å innføre denne typen mat i sitt kosthold hvis de hadde hatt tilgang til moringa.
Key words: Moringa stenopetala, Ethiopia, schistosomiasis mansoni, liver fibrosis
Beskrivelse
Masteroppgave folkehelsevitenskap- Universitetet i Agder, 2014