Usage and acceptance of Moringa stenopetala in the diet in Ethiopia
Abstract
Moringa stenopetala er en plante rik på antioksidanter, som muligens kan ha en forebyggende effekt på utviklingen av leverfibrose.
Mål: Å finne ut hvordan Moringa stenopetala brukes i kostholdet i et område i Sør-Etiopia, hvor prevalensen av leverfibrose er funnet lav og undersøke mulighetene denne planten kan ha for å bli akseptert og inkludert i kostholdet i et annet område nord i Etiopia hvor leverfibrose er funnet høy.
Design/Metode/Utvalg: I Sør-Etiopia ble et utvalg av 21 tilfeldige kvinner fra Sille landsby som lager mat til sine respektive husholdninger bedt om å beskrive hvordan de tilberedte matretter som inneholder moringa. Basert på disse resultatene ble tre moringa retter testet ut på et utvalg av 85 individer fra 20 husholdninger i Nord-Etiopia i 2 forskjellige landsbyer (Workemado og Cheretee). Resultatene ble analysert ved multippel lineær regresjon for å sammenligne forskjeller i aksept av matrettene.
Resultater: Alle 21 kvinnene fra landsbyen i Sille laget tre like typer moringa retter som inneholdt i gjennomsnitt 10, 11 og 12 prosent moringa. Medlemmene av de 20 husholdningene i Nord-Etiopia rangerte matrettene svært positivt (gjennomsnittlig nærmere 9 av10 mulige poeng). Det var ingen signifikant forskjell i hvor godt respondentene likte rettene vedrørende kjønn, religion, studiested, familie størrelse og alder.
Konklusjon: Denne studien viser at Moringa stenopetala er en plante som er lett tilgjengelig hvor bladene ofte brukes i matlaging i Sør-Etiopia. Respondentene i Nord-Etiopia likte rettene og ønsket å innføre denne typen mat i sitt kosthold hvis de hadde hatt tilgang til moringa.
Key words: Moringa stenopetala, Ethiopia, schistosomiasis mansoni, liver fibrosis
Description
Masteroppgave folkehelsevitenskap- Universitetet i Agder, 2014