dc.description.abstract | Bakgrunn: Gjennom forskningsprosjektet LifeLab mat og helse, ble det utviklet 6 læringsaktiviteter til skolefaget mat og helse som tar for seg de mer teoretiske aspektene i faget. I etterkant av prosjektet ble aktivitetene videreutviklet, og det har blitt utviklet introduksjonsvideoer tilhørende hver aktivitet. Det var ønskelig med innsikt i hvordan introduksjonsvideoene, sammen med læringsaktivitetene, fungerer i klasserommet, noe denne masteroppgaven undersøker nærmere.
Mål: Formålet med denne masteroppgaven har vært å undersøke elevenes læringsprosess i arbeid med læringsaktivitetene som presenteres, samt hvordan elever og lærer opplever bruken av læringsaktivitetene. Det nye med denne oppgaven ble å undersøke hvordan de nå utviklede introduksjonsvideoene fungerer i klasserommet. For å kunne svare på dette ble denne problemstillingen utviklet: Hvordan påvirkes læringsprosessen til elever på 9. trinn i arbeid med læringsaktiviteter i mat og helse?
Metode: Studien har et kvalitativt forskningsdesign, hvor datainnsamlingen består av observasjon av, samt 2 semistrukturerte gruppeintervju med elever fra én 9. klasse ved en skole i Agderregionen, samt to individuelle semistrukturerte intervju med elevenes mat- og helselærer. Intervjuene ble analysert ved bruk av kvalitativ tematisk analyse.
Resultater: Læringsaktivitetene ble tatt godt imot av både elever og lærer, og ble beskrevet som gøye, praktiske, aktive, samt en god måte å arbeide med teori i faget.
Konklusjon: Læringsaktivitetene er en mulig løsning på hvordan teoriundervisningen i faget mat og helse kan foregå, samt det å få dekket alle kompetansemålene i faget, som igjen
Nøkkelord: Mat- og helsefaget, LifeLab mat og helse, sosiokulturell læringsteori, teoriundervisning, engasjement, motivasjon, aktive og praktiske læringsaktiviteter | |