dc.description.abstract | Bakgrunn og formål: Den norske skolen har fokus på respekt og like muligheter for alle elever,
uavhengig av eksempelvis etnisitet eller religion. I tillegg skal skolen bidra til identitetsutvikling,
noe som skal ta sted i et mangfoldig og inkluderende fellesskap. Det finnes lite forskning på
hvorvidt mat- og helselærere underviser på en måte som harmoniserer med disse prinsippene.
Derfor har denne studien som formål å kartlegge hvordan mat- og helselærere tilrettelegger for
religiøse spiseforskrifter i faget.
Metode og utvalg: Studien har et kvalitativt forskningsdesign og kan i hovedsak kategoriseres
som en hermeneutisk fenomenologisk studie. Det ble gjennomført ti semi-strukturerte
individuelle intervjuer over zoom. Studiens utvalg besto av ungdomsskolelærere fra hele landet,
både fra byer og distrikter. Intervjuene har blitt transkribert, kodet og tilslutt analysert ved bruk
av tematisk analyse.
Resultater: Noen av lærerne differensierer mye i tilretteleggingen, mens andre ønsker at alle
elevene skal spise det samme. De vanligste utfordringene knyttet til tilrettelegging av religiøse
spiseforskrifter er økonomi, tid og tillit. I tillegg ser det, i denne studien, ut til at lærerne fra
distriktene opplever utfordringer knyttet til økonomi og tid i større grad enn lærerne fra byen.
Flere av lærerne uttrykker viktigheten av å bruke eleven som ressurs i undervisningen, i dette
tilfellet elever som trenger tilrettelegging i forhold til religiøse spiseforskrifter, men at fåtallet
faktisk gjør det i praksis.
Konklusjon: Lærerne har ulike tilnærminger til tilretteleggingen, som i hovedsak kan deles i to
grupper; differensiering og likebehandling. Ingen av tilnærmingene, slik de blir brukt, ser
imidlertid ut til å normalisere ulikheter eller i høy grad fremme mangfold. Forskning med
lignende problemstilling, som tar for seg elevenes perspektiver, bør med fordel gjennomføres.
Stikkord: mat- og helselærere, religiøse spiseforskrifter, tilrettelegging, identitet,
differensiering, likebehandling, erfaringer. | |