Glykemisk indeks og overvekt blant 2-åringer - en tverrsnittsstudie.
Abstract
Bakgrunn og mål: Overvekt i barndommen er forbundet med overvekt i voksen alder. Kostholdet er viktig for barnets vekst og utvikling, og et kosthold som fører til høy glykemisk respons kan være en medvirkende årsak til overvekt blant barn.
Dette masterprosjektet har en todelt problemstilling: 1) Å utvikle metodologi til å beregne kostholdets glykemiske indeks (GI) i matfrekvensspørreskjema utviklet for Barns matmot. 2) Er det en sammenheng mellom kostholdets glykemiske indeks og overvekt blant 2-åringer?
Metode: I 2014 ble det gjennomført en tverrsnittsstudie hvor foreldre til 2-åringer i Aust- og Vest-Agder (n = 496) svarte på et spørreskjema om hvor ofte barna spiste utvalgte matvarer. Foreldrene rapporterte også vekt og lengde fra 15-månederskontroll.
Utvikling av metodologi identifiserer matvarer, og kategoriserer utvalget i høy-glykemisk (HGK) eller lav-glykemisk kosthold (LGK), ut fra frekvensen matvarene konsumeres. Den andre problemstillingen belyses med to underspørsmål. Sammenhengen mellom andel overvektige og hvorvidt barna hadde et HGK eller LGK ble testet med kji-kvadrattest. Spearman’s rho-test undersøker korrelasjonen mellom kroppsmasseindeks og kostholdets GI.
Resultat: Syv matvarer ble identifisert til å beregne kostholdets GI. Ettersom få barn ble kategorisert i HGK-gruppen kunne bare to analyser teste sammenheng mellom enkeltmatvarers GI og andel overvektige. Dette gjaldt grovt brød (p = 0,268) og grove knekkebrød (p = 0,922), hvor det ikke var noen sammenheng. Det var ingen sammenheng mellom kroppsmasseindeks og kostholdets GI på hver enkelt matvare (korrelasjonskoeffisienter fra -0,07 til 0,093).
Konklusjon: Det er ikke sammenheng mellom kostholdets glykemiske indeks og overvekt blant 2-åring i dette utvalget. Det anbefales å opprette en nordisk database med egne GI målinger på nordiske matvarer og produkter.
Description
Masteroppgave folkehelsevitenskap- Universitetet i Agder, 2015