dc.contributor.author | Lüdemann, Eva Tveiten | |
dc.date.accessioned | 2010-09-15T07:34:08Z | |
dc.date.available | 2010-09-15T07:34:08Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/139132 | |
dc.description | Masteroppgave i pedagogikk- Universitetet i Agder 2010 | en_US |
dc.description.abstract | I lys av Kunnskapsløftet (K-06), læreplanen, som ble igangsatt høsten 2006 ønsket en
å styrke elevenes grunnleggende ferdigheter. De grunnleggende ferdighetene i
grunnskolen er blant annet lese- og skriving og matematikk. Samtidig ble det også en
satsning på mat og helse, som et eget fag. Det gjorde at det ut ifra et
spesialpedagogisk syn, ble interessant å se på de elevene som sliter med lese- og
skrivevansker og matematikkvansker i forhold til kosthold. Formålet var å se om det
var sammenheng mellom disse. En ønsket også å se om kostholdet hadde en
betydning for atferden til elevene i klasserommet, og om kostholdet påvirket deres
akademiske prestasjoner.
Sammen med en prosjektarbeider ble det samlet inn spørreskjema fra 4 ulike
ungdomsskoler i Vest-Agder. Det var utarbeidet et anonymt spørreskjema som
innhentet data omkring de opplysningene som en ønsket. Utvalget besto av gutter og
jenter på 9. og 10. trinn.
I resultatene ble det funnet forskjeller i måltidsmønsteret mellom gutter og jenter. Det
var en høyere andel gutter som spiste frokost og kveldsmat i forhold til andelen jenter.
Samtidig spiste en høyere andel av guttene oftere grønnsaker enn jentene, men det var
en høyere andel jenter som spiste frukt ofte sammenlignet med guttene. I forhold til
lese- og skrivevansker fant man ingen signifikant forskjeller i odds ratio relatert til
usunne og sunne matvarer. Når det gjelder matematikkvansker var det lavere odds når
en spiste frukt ofte sammenlignet med dem som spiste frukt sjelden. Ved usunne
matvarer rapporterte elever som drakk brus med sukker og spiste godteri ofte om
høyere odds ratio enn de som spiste og drakk det sjeldent. Når det gjelder
atferdsvansker rapporterer elever som spiser frokost ofte om lavere odds ratio enn de
som spiser frokost sjeldent. Når det gjelder inntak av usunne matvarer ofte rapporteres
det om høyere odds ratio for å ha atferdsvansker enn de som sjeldent spiser og drikker
usunne matvarer. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | Universitetet i Agder, University of Agder | en_US |
dc.subject.classification | PED 511 | |
dc.title | Er det forskjell blant 9. og 10. klasseelever for elever som har og elever som ikke har lese- og skrivevansker, matematikkvansker og atferd og kosthold? | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.subject.nsi | VDP::Social science: 200::Education: 280::Subject didactics: 283 | en_US |
dc.source.pagenumber | 75 s. | en_US |