dc.description.abstract | Denne oppgaven er knyttet til det spesialpedagogiske feltet og forsøker å få en innsikt i opplevelsen av ansatte i skole og i avlastningshjem om fenomenet samarbeid rundt barn som har behov for Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Kontinuitet er sentral i implementering av ASK og det er derfor behov for at personale som er sammen med ASK-brukere, som for eksempel i skole og i avlastning, samarbeider slik at ASK-brukere får bruke og opprettholde sin kommunikasjonsform i de arenaer som er aktuelle (Helsedirektoratet, 2022b).
På bakgrunn av dette er oppgavens problemstilling følgende: «Hvordan opplever ansatte i skole og i avlastningshjem samarbeid rundt barn som bruker ASK?». For å belyse problemstillingen ble seks informanter, hvorav tre skoleansatte og tre ansatte i avlastningshjem, intervjuet ved hjelp av semistrukturerte intervjuer. Det ble redegjort for begrepene, teori, samt presentert tidligere forskning som handler om samarbeid, tverrfaglig samarbeid, ASK og kommunikasjon for å utdype forståelsen i oppgavens temaer. Data ble analysert ved hjelp av tematisk analyse som gjorde det mulig å identifisere fire temaer: kontinuitet, rolleforventninger, kompetanse og kommunikasjon.
Funnene viser at både ansatte i skole og i avlastningshjem opplever manglende kontinuitet i samarbeid rundt barn som bruker ASK. Videre ble det belyst hvordan samarbeid mellom skole og avlastningshjem rundt ASK-brukere er organisert og hvordan ansatte i skole og i avlastningshjem samarbeider rundt ASK. Til slutt ble det identifisert faktorer som påvirker samarbeidskvalitet og som kan være nyttig å ta utgangspunkt i for å forbedre samarbeid rundt barn som bruker ASK. Funnene ble drøftet i lys av blant annet rolleteori, Batesons (1980, 2005) perspektiver på kommunikasjon og systemteori.
Nøkkelord: samarbeid, tverrfaglig samarbeid, alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK), spesialpedagogikk | |