dc.description.abstract | Hensikt: Målet for studien var å sammenligne effekten av halvfaste frokosttilstander før trening på styrkeprestasjon og sekundær appetitt-interaksjon.
Metode: Sytten aktive unge voksne (kvinner N=7; alder, 22±3 år; vekt, 64,6±8,5 kg; høyde, 168±9 cm og menn N=10; alder, 24±1 år; vekt, 82,9±11,1 kg; høyde, 180±5 cm) konsumerte fire ulike frokostmåltider (karbohydrater 1.5g/kg Maltodextrin (CHO), fett kalorimatchet med CHO ved bruk av Calogen (FAT), viskøst placebo 0g/kg Maltodextrin/Calogen (PLA), og kun vann (WAT), i en motbalansert tilfeldig rekkefølge. To timer senere ble fire sett knebøy og kne ekstensjon gjennomført til utmattelse på 90% av 10 repetisjoner maksimum. Subjektiv appetitt ble målt før, 10- og 120-minutter etter måltidene. Resultatene ble analysert med «Repeated measures ANOVA» og parvise t-tester som post hoc tester.
Resultat: Ingen statistisk interaksjon ble observert mellom frokostene for totalt antall repetisjoner av knebøy (CHO 54.5±18.8; FAT 52.8±16.8; WAT 51.4±16.4; PLA 52.7±14.3; P=0.63) eller kne ekstensjon (CHO 45.9±13.1; FAT 45.4±7.6; WAT 46.5±12.3; PLA 45.9±10.6; P=0.95), eller på tvers av sett (p=0.09-0.9). Det var ingen forskjell i appetitt mellom de halvfaste frokostene, men sammenlignet med vann dempet de sult (alle etter 10 minutter og FAT 120 minutter) og økte metthet (PLA etter 10 minutter, og både CHO og FAT etter 120 minutter).
Konklusjon: Resultatene antyder at et frokostmåltid bestående av karbohydrater, fett eller viskøst placebo kanskje ikke påvirker motstandstreningsprestasjon. I midlertidig, sammenlignet med WAT, påvirket noen av de halvfaste frokostmåltidene appetittfølelsen, noe som tyder på at små endringer i appetitten ikke påvirker motstandstreningens prestasjon.
Nøkkelord: Motstandstrening: Faste: Frokost: Styrke: Placeboeffekt: Appetitt. | |