Appetitt og måltidsglede hos eldre - det lille som skal til
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3135624Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Bakgrunn: Kostholdet spiller en viktig rolle for muligheten til å leve et aktivt liv med god helse, også når man blir eldre. Med økende alder skjer flere biologiske, sosiale og kognitive forandringer som kan gi økte ernæringsutfordringer. Underernæring blant eldre er et stort folkehelseproblem. Økende alder øker risikoen for kroniske lidelser. Et sunt kosthold, samt inntak av nok mat, kan forebygge og gjøre slike lidelser enklere å leve med. I tillegg har det store helseøkonomiske konsekvenser. Hensikt/problemstilling: Målet med denne pilotstudien har vært å undersøke om små visuelle tiltak rundt måltidet påvirker matlysten til eldre brukere av dagsenteret, samt undersøke hvordan slike tiltak oppleves av både brukere og ansatte.Metode: Studien har brukt både kvantitativ- og kvalitativ metode. Utvalget for den kvantitative delen av studien var n= 15. Deltakernes tallerkener ble veid før og etter måltidet for å undersøke om et mer pyntet bord fikk dem til å spise mer. Utvalget for den kvalitative delen av studien var n=6. Det ble utført et fokusgruppeintervju av brukerne og et parintervju av ansatte. Systematisk tekstkondensering (STC) ble brukt som analysemetode. Resultater: Det var ingen klare forskjeller i mengden rester mellom pyntet og ikke pyntet bord. Intervjuene viste at brukerne satte pris på et pent dekket bord og at de ansatte også hadde registrert dette.Konklusjon: Det kan ikke konkluderes med at visuelle virkemidler har en effekt på eldres appetitt, men intervjuene indikerer at de visuelle tiltakene kan ha en innvirkning på måltidsopplevelsen til eldre. Nøkkelord: Eldre, underernæring, dagsenter, visuell presentasjon, appetitt,