Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAnine Christine Medin
dc.contributor.advisorSynne Groufh-Jacobsen
dc.contributor.authorIngrid Løvstad
dc.date.accessioned2024-02-02T17:23:23Z
dc.date.available2024-02-02T17:23:23Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uia:inspera:186304423:2472673
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3115367
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBakgrunn: Fokuset på kosthold, og spesielt plantebasert kosthold, gjør at kostholdet til nordmenn er i ferd med å endre seg. Flere unge voksne viser interesse for ulike typer plantebaserte kosthold. Et godt sammensatt plantebasert kosthold vil kunne ha positiv innvirkning på befolkningens helse. Mål: Målet for denne oppgaven er å undersøke energi- og næringsinntak fra mat hos unge veganere, lacto-ovo vegetarianere, fleksitarianere og altetende. Metode: I VeggiSkills ble 24-timers kostintervju og spørreskjema brukt for å samle inn bakgrunnsdata og kostholdsdata på makro- og mikronæringsstoffinntak. Til sammen deltok 165 veganere, lacto-ovo vegetarianere, pescetarianere, fleksitarianere og altetende i alderen 16-24 år. Resultat: Veganerne har lavt inntak av mettet fett og transfett, og høyt inntak av omega-3, omega- 6 og kostfiber. Lacto-ovo vegetarianerne har lavere inntak av protein, fett og enumettet fett enn pescetarianere og altetende. Kjønnsforskjeller ble oppdaget blant fleksitarianerne, altetende, pescetarianerne og veganerne. Menn ser ut til å ha høyere inntak av fett, flerumettet fett, omega-6, karbohydrater og protein. Kvinnene har høyere inntak av kostfiber. Veganere og lacto-ovo vegetarianere har lavere inntak av jod og vitamin B12 enn de andre gruppene, men jerninntaket er høyest hos veganerne. Ingen forskjeller ble funnet for inntak av vitamin D mellom gruppene, men pescetarianerne har kjønnsforskjeller. Der har menn høyere inntak enn kvinner. Altetende menn har høyere inntak av vitamin B12 enn altetende kvinner. Konklusjon: Funnene tyder på veganere har et godt sammensatt inntak av makronæringsstoff. Når det gjelder mikronæringsstoff er unge med vegansk og lacto-ovo vegetarisk kosthold, er utsatt for å mangle jod, jern, vitamin B12 og vitamin D. Nøkkelord: Ernæring, makronæringsstoff, mikronæringsstoff, veganer, lacto-ovo vegetarianer, pescetarianer, fleksitarianer.
dc.description.abstract
dc.language
dc.publisherUniversity of Agder
dc.titleEr det forskjeller i næringsinntak blant unge veganere, lacto-ovo vegetarianere, pescetarianere, fleksitarianere og altetende?
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel