Ultraprosessert mat burde være et kostråd: JA
Peer reviewed, Journal article
Published version
View/ Open
Date
2023Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Dankel, S. N., Molin, M. & Bere, E. T. (2023). Ultraprosessert mat burde være et kostråd: JA. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE), 21(3), 31-37. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.3.8Abstract
Nøkkelpunkter
• Det er konsistente, sterke sammenhenger mellom høyt inntak av UPF og en rekke
livsstilssykdommer.
• Det er uhelse igjen i UPF etter at sukker, salt, fett, fiber og andre kostholdsmønstre
er justert bort.
• Det at enkelte «sunne» matvarer har fått preg av industriell ultraprosessering bør pirre
nysgjerrigheten og sette oss i føre-var modus, heller enn å avfeie UPF-klassifiseringen.
• UPF er tydelig definert innenfor NOVA-klassifiseringen – NNR bruker mer utydelige begrep som «prosessert» eller «plantebasert».
• Vi mener NNR-rapporten viser et reduksjonistisk syn på mat og helse – ordet evolusjon nevnes ikke ett eneste sted.