Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorØverby, Nina C.
dc.contributor.advisorHillesund, Elisabet R.
dc.contributor.authorSchieke, Puck Andrea
dc.date.accessioned2023-07-12T16:23:43Z
dc.date.available2023-07-12T16:23:43Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uia:inspera:143766714:35907144
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3078334
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractSammendrag: Bakgrunn: Stadig mer forskning viser en sammenheng mellom kosthold og kognitiv utvikling. En aktuell tematikk innenfor kostholds feltet er betydningen av et økende inntak av ultraprosessert mat for helse. Det er få studier som undersøker sammenhengen mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling. Hensikt: Hensikten med denne oppgaven er å undersøke om det er en sammenheng mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling blant ettåringer. Problemstillinger: 1. Hva er inntaket av ultraprosessert mat blant ettåringer? 2. Er det sammenheng mellom inntaket av ultraprosessert mat og kognitiv utvikling hos ettåringer? 3. Er sammenhengen mellom inntaket av ultraprosessert mat og kognitiv utvikling hos ettåringer uavhengig av foreldrenes utdanningsnivå? Metode: Oppgaven tar i bruk tverrsnittsdata fra Barns matmot 2.0. Matfrekvensskjema ble brukt for å undersøke matinntaket, NOVA-klassifiseringen ble brukt for å kategorisere prosesseringsgrad, og Ages and Stages Questionnaire (ASQ) ble brukt for å måle kognitiv utvikling. For å undersøke sammenhengen mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling er det gjennomført en lineær regresjon, justert for foreldrenes utdanningsnivå. Resultat: I gjennomsnitt spiste ettåringene ultraprosessert mat 24 ganger/uke. Det var en signifikant invers sammenheng mellom ultraprosessert barnegrøt og ASQ-kategorien finmotorikk, problemløsning, personlighet/sosialt, grovmotorikk og ASQ samlescore. Samme observasjonen ble gjort med ultraprosessert middagsglass og ASQ- kategorien personlighet/sosial, grovmotorikk og samlescore. Foreldrenes utdanning påvirket ikke sammenhengen mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling i dette datasettet. Konklusjon: Ettåringene i denne undersøkelsen konsumerte ultraprosessert mat 24/ uke. Funnene indikerer en invers sammenheng mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling blant ettåringer. Foreldrenes utdanning ser ikke ut til å ikke påvirke sammenhengen mellom ultraprosessert mat og kognitiv utvikling. Nøkkelord: ultraprosesserte mat, kognitiv utvikling, Age and Stage Questionnaire (ASQ), ettåring, småbarn
dc.description.abstract
dc.language
dc.publisherUniversity of Agder
dc.titleUltraprosessert mat og kognitiv utvikling hos ettåringer
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel