Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAlexander, Jan
dc.contributor.authorAasmo-Finne, Merethe
dc.contributor.authorAgdestein, Angelika
dc.contributor.authorBodin, Johanna Eva
dc.contributor.authorBruzell, Ellen Merete
dc.contributor.authorElvevoll, Edel O.
dc.contributor.authorHemre, Gro Ingunn
dc.contributor.authorHessen, Dag Olav
dc.contributor.authorHofshagen, Merete
dc.contributor.authorHusøy, Trine
dc.contributor.authorKnutsen, Helle Katrine
dc.contributor.authorKrogdahl, Åshild
dc.contributor.authorMathisen, Gro Haarklou
dc.contributor.authorNilsen, Asbjørn Magne
dc.contributor.authorRafoss, Trond
dc.contributor.authorSkjerdal, Olaug Taran
dc.contributor.authorSteffensen, Inger-Lise Karin
dc.contributor.authorStrand, Tor Arne
dc.contributor.authorVandvik, Vigdis
dc.contributor.authorVelle, Gaute
dc.contributor.authorWasteson, Yngvild
dc.date.accessioned2023-01-17T11:59:23Z
dc.date.available2023-01-17T11:59:23Z
dc.date.created2023-01-15T17:00:09Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationAlexander, J., Aasmo-Finne, M., Agdestein, A., Bodin, J. E., Bruzell, E. M., Elvevoll, E. O., Hemre, G. I., Hessen, D. O., Hofshagen, M., Husøy, T., Knutsen, H. K., Krogdahl, Å., Mathisen, G. H., Nilsen, A. M., Rafoss, T., Skjerdal, O. T., Steffensen, I-L. K., Strand, T. A., Vandvik, V., Velle, G. & Wasteson, Y. (2022). Matproduksjon, mattrygghet og miljø - innspill om kunnskapsbehov til gjennomføringen av det grønne skiftet. VKM Report, 30, 1-21.en_US
dc.identifier.citationhttps://vkm.no/download/18.62af10901858ccf37754c5f0/1673437641345/Matproduksjon,%20mattrygghet%20og%20milj%C3%B8%20-%20innspill%20om%20kunnskapsbehov%20til%20gjennomf%C3%B8ringen%20av%20det%20gr%C3%B8nne%20skiftet%20jan23.pdf
dc.identifier.issn2535-4019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3043997
dc.description.abstractDenne rapporten er utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), en uavhengig, tverrfaglig komité som utarbeider kunnskapsgrunnlag for den norske mat- og miljøforvaltningen på områdene matproduksjon, mattrygghet og biologisk mangfold. De siste tiårene har FNs klimapanel, Det internasjonale naturpanelet, Det internasjonale ressurspanelet og flere andre paneler og organisasjoner levert rapporter som dokumenterer at befolkningsvekst og menneskelig aktivitet fører med seg store og økende utfordringer på miljø-, klima- og ressursområdet. Endringer innen disse områdene påvirker matproduksjon, matsikkerhet, mattrygghet, folkehelse og naturverdier i alle deler av verden (UNEP, 2021). Samtidig som utfordringene er globale, vil mange av de spesifikke problemstillingene og kunnskapsbehovene variere på bakgrunn av lokale forutsetninger, behov, og muligheter. I denne rapporten ser vi på problemstillinger og kunnskapsbehov som er relevante for Norge. Vi legger imidlertid til grunn at utvikling av kunnskap om bærekraftig matproduksjon i Norge, også vil kunne benyttes i andre land, og til å avhjelpe globale utfordringer. Ett eksempel på det er norsk sjømatproduksjon, som er tett sammenvevd med internasjonal sjømat- og fôrproduksjon. Kunnskap og nye metoder som er utviklet i Norge, vil derfor kunne tas i bruk og få konsekvenser for marin og landbasert bioproduksjon andre steder. Rapporten er basert på konseptet én helse, en helthetlig og tverrfaglig tilnærming som handler om at helsa til mennesker og dyr, og tilstanden til økosystemet vi lever i, er tett knyttet sammen og avhengig av hverandre. Tilnærmingen inkluderer både human-, landdyr-, fiske-, plante-, jord-, vann- og økosystemhelse, og tar sikte på å balansere og optimalisere helsa til mennesker, dyr og økosystemer på en bærekraftig måte.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherVitenskapskomiteen for mat og miljøen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleMatproduksjon, mattrygghet og miljø - innspill om kunnskapsbehov til gjennomføringen av det grønne skiftet - Uttalelse fra hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)en_US
dc.typePeer revieweden_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.rights.holder© 2022 The Author(s) and VKMen_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800en_US
dc.subject.nsiVDP::Samfunnsvitenskap: 200en_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910en_US
dc.subject.nsiVDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Zoologiske og botaniske fag: 480en_US
dc.source.pagenumber1-21en_US
dc.source.volume30en_US
dc.source.journalVKM Reporten_US
dc.identifier.cristin2107153
dc.description.localcodePaid open accessen_US
cristin.qualitycode1


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal