Forebygging av psykiske vansker i barnehagen
Description
Full text not available
Abstract
Temaet for denne oppgaven er forebygging av psykiske vansker i barnehagen. Forebyggende psykisk helsearbeid har fått et stadig økende fokus og større plass i samfunnet (Helsedirektoratet, 2015: Meld. St. 19 (2014-2015)), samtidig som psykiske helseproblemer er en samfunnsutfordring i Norge (Helsedirektoratet, 2015, s. 7). Barnehagen fremheves som en viktig arena for forebygging av psykiske vansker, som følge av den store andelen barn som går i barnehage (Drugli, 2018, s. 219). Siktemålet med oppgaven er å se på forebygging av psykiske vansker i barnehagen, og undersøke hvilke forutsetninger som må ligge til grunn for dette arbeidet. Med utgangspunkt i det foregående ønsker jeg å belyse følgende problemstilling:
Hva er vesentlige forutsetninger for at barnehagen skal være en arena for forebygging av psykiske vansker?
For å belyse studiens problemstilling har jeg brukt en kvalitativ tilnærming. For å øke innsikten i dette temaet valgte jeg å benytte individuelle intervju, av seks barnehagelærere ved fem ulike barnehager. Det er brukt en hermeneutisk tilnærming i analyse og tolkning av materialet.
Resultatene fra denne studien viser at det er ulike forutsetninger som må ligge til grunn for at barnehagen skal være en arena for forebygging av psykiske vansker. Her fremheves barnehagepersonalets kunnskap og kompetanse, tidlig identifisering og viktige forebyggende tiltak som de viktigste forutsetningene. Som viktige forebyggende tiltak vektlegges trygghet og trygg tilknytning, samarbeid med foreldre, utvikle barns sosiale kompetanse, og legge til rette for et godt psykososialt miljø i barnehagen.