Hvordan kan leder støtte ansattes motivasjon ved mobilt og hybrid fjernarbeid? En kvalitativ studie av behovene for autonomi, kompetanse og tilhørighet ved fjernarbeid, basert på selvbestemmelsesteorien
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3017914Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSammendrag
Studiens tema er motivasjon ved fjernarbeid, der formålet er å få økt forståelse for fenomenet motivasjon ved ulike former for fjernarbeid. Oppgavens problemstilling er «Hvordan kan leder støtte ansattes motivasjon ved mobilt og hybrid fjernarbeid?». Som teoretisk rammeverk for oppgaven har jeg brukt Deci og Ryans selvbestemmelsesteori, teori om ledelse generelt og forskning på fjernledelse spesielt.
Studien er designet som en små-N-studie hvor det er benyttet en kvalitativ forskningsmetode. Datainnsamlingen har foregått ved intervju av respondenter som representerer ansatte og ledere som utfører mobilt og hybrid fjernarbeid. Intervjuene ble analysert ved hjelp av tematisk analyse, og identifiserte fire overordnede temaer: autonomi, kompetanse, tilhørighet og motivasjon. De overordnede temaene knyttes til studiens forskningsspørsmål.
Min studie viste at det var stor grad av likhet mellom mobile og hybride ansattes behov for autonomi, kompetanse og tilhørighet, til tross for ulike arbeidsformer. Ansatte opplevde at behovet for autonomi ble ivaretatt dersom de ble gitt medbestemmelse i tråd med individuelle ønsker, opplevde valgmuligheter innenfor definerte handlingsrom, og ble satt i stand til ønsket grad av selvstendighet. Behovet for kompetanse ble ivaretatt dersom ansatte fikk bruke nåværende kompetanse, opplevde mestring og ble gitt anledning til å fornye kompetansen i overensstemmelse med egne ambisjoner. Behovet for tilhørighet ble ivaretatt dersom arbeidsmiljøet var preget av åpenhet, tillit og samarbeid, og tiltak stimulerte til tett kontakt, hyppig dialog og utvikling av relasjoner.
Mine funn viste forskjeller i hvordan de mobile og hybride lederne ivaretok ansattes behov, både på grunn av ulike arbeidsformer, men aller mest som en konsekvens av pandemien. De mobile partene har i stor grad har kunnet videreføre etablerte arbeidsformer også under pandemien og har derfor hatt mer stabilitet i arbeidet. De hybride partene har derimot måtte etablere nye arbeidsformer som stiller andre krav til medarbeidere og ledere. Studien viser at det gjenstår arbeid for å etablere bærekraftige, behovsstøttende hybride arbeidsformer.
Min studie støtter selvbestemmelsesteoriens påstander om transformasjonsledelse som effektivt for behovsstøtte og dermed utvikling av autonom motivasjon, og viser at denne ledelsesformen fungerer godt ved mobilt og hybrid fjernarbeid. Mine funn viste imidlertid at også transaksjonsledelse kan stimulere til autonome former for motivasjon, blant annet gjennom involvering og tilrettelegging for selvledelse. Dette funnet står delvis i kontrast til selvbestemmelsesteoriens påstand om transaksjonsledelse som begrensende for utvikling av autonom motivasjon, og kan være et uttrykk for at denne ledelsesformen fungerer enda bedre ved fjernarbeid og fjernledelse enn ved samlokaliserte arbeidsformer.
Resultatene er diskutert, og praktiske konsekvenser og forslag til videre forskning er presentert.
Nøkkelord:Motivasjon, autonomi, kompetanse, tilhørighet, selvbestemmelsesteorien, fjernledelse, fjernarbeid, myndiggjørende ledelse, transformasjonsledelse, transaksjonsledelse, kvalitativ metode.