Skammen i Skam. En tematisk analyse av hvordan skam kommer til syne gjennom ulike karakterer i serien Skam.
Description
Full text not available
Abstract
Oppgaven har utforsket følelsen av skam, gjennom en analyse av nettserien Skam. Ved å integrere tidligere forskning og sosiologiske teorier fra flere teoretikere, belyser oppgaven hvordan skamfølelsen påvirker karakterene i Skam, ofte på komplekse og sammenvevde måter. Oppgaven har sett på hvordan skam kan oppstå både gjennom interne vurderinger av en selv og sine handlinger og egenskaper, men også hvordan sosiale normer, forventninger og regler kan påvirke hva som er skamfullt og ikke.
Dette prosjektet gjennomgår temaer knyttet til skam i lys av psykologiske, sosiale og kulturelle dimensjoner, hvor karakterene i serien på mange ulike måter opplever en følelse av skam. Serien Skam belyser flere temaer som angår ungdomskulturen og de mange utfordringene unge mennesker står overfor i denne delen av livet. Oppgaven viser hvordan skam oppleves både individuelt og kollektivt, og hvordan følelser som skam noen ganger kan ha ødeleggende effekter for en selv og for andre. Gjennom de ulike karakterene, portretterer serien ulike manifestasjoner av skamfølelsen tilknyttet personlig usikkerhet, kjærlighet, identitet og kulturelle utfordringer, for å nevne noen.
For å belyse temaene som kommer frem i analysen, tar oppgaven for seg tilhørende følelser knyttet til skam, gjennom ulike sosiologiske teorier. Dette inkluderer teorier fra Erving Goffman, Raewyn Connell, Arlie Russell Hochschild og Mary Douglas, som alle fokuserer på ulike teorier i tilknytning til skamfølelsen. Ved bruk av tematisk analyse som forskningsmetode, ser oppgaven på hvordan skambegrepet kommer frem gjennom noen av karakterene i serien. Oppgaven diskuterer så temaene som kommer frem av analysen i sammenheng med tilhørende teorier og tidligere forskning.