Fra fordommer til forståelse i skolefraværsaker
Abstract
Hensikten: Hensikten med studien er å utforske PP- rådgiveres problemforståelser når det kommer til skolefravær. Bakgrunn: Det er behov for mer forskning om skolefravær, og det finnes spesielt lite forskning om PPTs rolle når det kommer til dette temaet.
Teoretisk forankring: Studien min bygger på nyere forskning omkring skolefravær og PPTs rolle. Problemforståelsesbegrepet jeg har brukt kommer fra Carol Bacchis (2009) analysemetode kalt «What`s the problem represented to be?», og består av spørsmål som skal avdekke hvordan problemet fremstilles, forståes og snakkes om. Dette for å få frem hvilken diskurs de tilhører. Diskursbegrepet kommer fra Michel Foucault (Hammer, 2017), og hans teorier omkring diskurs og analysen av den er brukt gjennom hele oppgaven.
Metode: Forskningsmetoden er kvalitativ med en sosialkonstruktivistisk tilnærming, og datamaterialet ble til gjennom semistrukturerte intervjuer med fem PP- rådgivere.
Resultater: Problemforståelsene som ble mest framtredende under analysen var samhandling og tidlig innsats.
Konklusjon: Konklusjonen viser seg i form av hvilke effekter disse problemforståelsene har, eller kan få. Samhandlingsproblemet gir oss blant annet ansvarsfraskrivelse, dytting på problemet, manglende felles forståelse og kunnskap, og vansker med å få tak i elevenes stemme. Tidlig innsatsproblemet gir oss et hastverk.
Nøkkelord: Holdninger, problemforståelse, diskurs, samhandling, tidlig innsats og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT).