Brev fra Norge : Hvordan opplever høyutdannete arbeidsinnvandrere nordmenn, og især når de forsøker å skape vennskap utenom jobb med dem
Abstract
Formålet med denne oppgaven er å få en forståelse for de som kommer til Norge, samtidig å tilby norske lesere å se hvordan «de andre» ser dem som vert og hvordan det er å velge å være gjest på et sted som de har valgt å kalle «et hjem».
Fokuset er å belyse både hvordan de opplever og hvordan de håndterer ulike situasjoner de kommer opp i. Hvor lett eller vanskelig er å tilpasse seg til nye rammer og nytt liv her?
I oppgaven har jeg valgt å anvende teoriene til Erving Goffman og Berger & Luckmann for å få frem ulike momenter fra kommunikasjonen i møter mellom nordmenn og denne gruppen slik sistnevnte gruppe ser det. Dette vil også omfatte hvordan de oppfatter nordmenn, og hva de gjør i dagliglivet for å bli akseptert i samfunnet nettopp slik de ser det. Når det gjelder individnivå kommer jeg som sagt til å bruke Goffmans teorier, og senere når jeg snakker om hvordan vi som individer skaper samfunnet og hvordan vi gjensidig påvirker samfunnet, så er det naturlig å trekke på Berger og Luckmann.
Hele oppgaven er derfor basert på mikrososiologi knyttet til hvordan enkeltpersoner oppfatter situasjoner de er del av, og hvordan det de opplever, skapes av erfaringer fra og oppfatningen av slike møter med de - og det - norske.
Nøkkelord for oppgaven: arbeidsinnvandring, relasjoner, multikulturellkommunikasjon, Goffman, symbolsk interaksjon, mikrososiologi, ansikt til ansikt, identitet.
Description
Masteroppgave velferdsstudier ME509 - Universitetet i Agder 2017