Kunnskap i møte med sånne som deg
Description
Full text not available
Abstract
Sammendrag
Seksuelle overgrep mot barn er et alvorlig og komplekst samfunnsproblem med omfattende og alvorlige implikasjoner for den som har blitt utsatt, den som har begått lovbruddet, deres familier og samfunnet som helhet. Hensikten med studien er å utforske fenomenet seksuallovbrudd mot barn fra perspektivet til faggrupper som er i tett kontakt med mennesker som har begått lovbruddene, politietterforskere og fengselsbetjenter.I en fenomenologisk referanseramme ble semistrukturert dybdeintervju av 6 fagpersoner gjennomført med mål å få erfaringsnære beskrivelser av deres opplever i møte med personer som har begått seksuallovbrudd. Braun og Clarkes (2006) tematisk analysemetode ble benyttet i analysen av datamaterialet. Tematisk analyse er en metode for å identifisere, analysere og rapportere mønstre eller temaer i datamaterialet.
Fagpersonene som deltok i studien, ga uttrykk for at jobben som kan oppleves belastende på grunn av sterke inntrykk de blir eksponert for gjennom historier og overgrepsmateriell. Begge faggrupper erfarer at godt arbeidsmiljø og kollegastøtte er viktige bidrag for å håndtere belastningen.Studien fant at kunnskapsgrunnlaget fagpersonene benytter seg av primært var erfaringsbasert kunnskap opparbeidet gjennom mange år i tjenesten. Fenomenkunnskap blir utviklet gjennom møter og daglig kontakt med lovbryteren og i samtaler kollegaer imellom.Politi- og kriminalomsorgens ansatte får verdifull kunnskap om personer som begår slike lovbrudd. Denne kunnskapen fungerer som et avgjørende bidrag til innsats rettet mot å forebygge seksuelle overgrep mot barn.
Nøkkelord Seksuelle overgrep mot barn, overgrepsadferd, forebygge overgrep, kvalitativ metode, fengselsbetjenter, etterforskere i politiet