Prevalens og sammenheng mellom vedvarende smerter, helsekompetanse og bruk av smertestillende hos ungdom
Abstract
Bakgrunn: Smerter som varer mer enn 3 måneder, kjent som vedvarende smerte, blant ungdom er vanlig og kan påvirke helserelatert livskvalitet, øke angst og risikoen for å ha mentale lidelser. Det er lite forskning om sammenhengen mellom vedvarende smerter, helsekompetanse og reseptfrie smertestillende midler blant ungdom.
Hensikt: Denne studien forsøker å undersøke forekomsten og sammenhengen mellom vedvarende smerte, helsekompetanse og bruk av reseptfrie smertestillende midler.
Metode: Denne tverrsnittstudien inkludere 216 norske ungdommer mellom 16 og 18 år og er en del av en større prospektiv kohortstudie fra "Start Ung" prosjektet. Deltakerne ble rekruttert fra skoler i den sørlige og østlige delen av Norge, og data ble samlet inn ved hjelp av validerte spørreskjemaer via en nettbasert undersøkelse i begynnelsen av 2021 og analysert med Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis og Chi-square.
Resultater: Vedvarende smerte og lavere helsekompetanse var signifikant assosiert med høyere gjennomsnittlig smerteintensitet. Ingen signifikant sammenheng mellom vedvarende smerte og helsekompetanse ble funnet. Bruken av smertestillende midler hadde ingen sammenheng med vedvarende smerte, men ble brukt oftere for ryggsmerter og kraftig hodepine/migrene i gruppen med vedvarende smerte.
Konklusjoner: Ungdommer med vedvarende smerte har høyere intensitet av smerter, og forekomsten av vedvarende smerte er høy. Helsekompetansen er høy blant ungdommer og er ikke assosiert med vedvarende smerte. Det er mangel på forskning på helsekompetanse og vedvarende smerte blant ungdom. Videre studier av vedvarende smerte og helsekompetanse hos ungdom anbefales.
Nøkkelord: Vedvarende smerter, helsekompetanse, reseptfri smertestillende, ungdom.