En kvalitativ studie om praksisveilederes opplevelse av å bruke applikasjonen TOPP-N i veiledning og vurdering av sykepleiestudenter med praksis i psykisk helsearbeid
Abstract
Denne studien har som mål å undersøke hvordan praksisveiledere i rus og psykisk helsetjenester opplever å veilede og vurdere sykepleiestudenter med støtte av applikasjonen TOPP-N (Technology Optimized Practice Prosess in Nursing). Studien har et fenomenologisk-hermeneutisk utgangspunkt. Vi har forsøkt å forstå praksisveilederes opplevelser i lys av hensikten med TOPP-N, veiledning og vurdering i praksis, bachelor i sykepleie, samt fagfeltet rus og psykisk helse.
Studien har et kvalitativt design hvor det ble benyttet semistrukturerte dybdeintervjuer. Vi intervjuet åtte praksisveiledere i kommunale rus- og psykisk helsetjenester som høsten 2022 prøvde ut TOPP-N som støtte i veiledning og vurdering av tredje års sykepleiestudenter i praksis. Dataene ble analysert gjennom refleksiv tematisk analyse.
Funnene i studien viser at informantene opplevde at innholdet i TOPP-N ikke var tilpasset de kommunale rus- og psykisk helsetjenestene. Å vurdere studenten opplevdes omfattende og tidkrevende, og informantene fikk mindre tid til relasjonsbygging og dialog. Samtidig var samhandling med praksislærer beskrevet som positivt og flere av informantene opplevde at TOPP-N var et hjelpemiddel som bidro til økt fokus på læringsmål, økt kvalitet i veiledning og vurdering, samt økt eierskap til vurdering av studenten. Funnene indikerer at TOPP-N kan være et godt bidrag til støtte i veiledning og vurdering av studenter i praksis og til økt samarbeid med praksislærer, men det vil være viktig å gjøre tilpasninger til fagfeltet rus- og psykisk helse. Kunnskap fra denne studien har allerede fått betydning for videreutvikling av applikasjonen TOPP-N og har med det bidratt til økt brukervennlighet.
Nøkkelord: Digitalt verktøy, praksis, rus og psykisk helse, veiledning, vurdering, bachelor i sykepleie