Effect av funksjonell styrketrening hos gruppen 65+
Abstract
Bakgrunn:
Undersøkelser viser at man blir mindre fysisk aktiv etter fylte 60 år(49), samtidig så reduseres både muskelstyrke og muskelpower med økende alder(32). Flere av de daglige aktivitetene eldre møter i hverdagen stiller krav til både muskelkraft und muskelpower, som for eksempel å reise seg opp fra stol eller å løfte tunge gjenstander(26,32).Samtidig stiller flere av aktivitetene også krav til både koordinasjon og balanse, som for eksempel å gå i trapper(6,89). Styrketrening har vært anbefalt til eldre for å øke muskelstyrken og muskelpower med den hensikt å øke den funksjonelle kapasiteten. En forbedring eller et vedlikehold av funksjonsnivå vil kunne bidra til at eldre er i stand til å være selvstendige og bli boende hjemme lengre. Styrketrening har vist seg å kunne øke eller forhindre en reduksjon i funksjonsnivå(71,46), men det er enda ikke avdekket hvilket treningsregime som gir den beste overføringsverdien i form av økt funksjon hos eldre.
Hensikt:
Denne masteroppgaven er en del av et større prosjekt, "Fysisk form og fysisk funksjon blant eldre i Kristiansand", som gjennomføres ved Fakultet for helse-og idrettsfag ved HiA(84). Som en del av studie III i dette prosjektet(84), har masteroppgaven til hensikt å undersøke i hvilken grad høyhastighet,styrke- og balansetrening, kalt funksjonell styrketrening, kan bidra til å øke funksjonsnivået til eldre.
Metode:
Masteroppgaven bestod av en intervensjonsstudie hvor forsøkspersonene i en periode på 11 uker deltok i et høyhastighets styrke-og balansetrening som innehold oppvarming, funsjonelle styrkeøvelser for over- og underekstremitetene, balanse og stabiliseringsøvelser, samt uttøyning. Utvalget bestod av 45 friske, godt fungerende eldre personer over 65 år, som ble tilfeldig randomisert i en funksjonell styrketreningsgruppe og en kontrollgruppe. Deltakerne i intervensjonen gjennomførte styrketreningsprogrammet to ganger i uken i form av stasjonstrening i sal.
Konklusjon:
Resultatene tyder på at denn type styrketrening kan bidra til å øke funksjonsnivået til godt fungerende eldre, og at testbatteriet som ble utarbeidet i tilknytning til denne studien viste seg å være egnte til å registreringer funksjonell muskelstyrke hos eldre friske individuer.
Description
Masteroppgave i idrettsvitenskap Høgskolen i Agder, Kristiansand 2006
Publisher
Høgskolen i AgderAgder University College