Individets resurser i sentrum -å kunne se våre livserfaringer som potensielle kilder til nye motstandsresurser : en kvalitativ studie av Aron Antonovskys salutogenetiske modell - SOC (Sence og coherence / opplevelsen av sammenheng)
Abstract
Mennesker med overvekt og fedmeproblematikk opplever liten forståelse i samfunnet. En pågående evalueringsstudie av et behandlingsopplegg for sykelig overvektige ved Evjeklinikken rehabiliteringssenter, viser til at flere psykososiale faktorer kan se ut til å spille en avgjørende rolle i vekttap. Den salutogenetiske helsemodell, utviklet av den medisinske sosiologen Aron Antonovsky, gjør det mulig å måle hvordan vi som individer håndterer psykososiale faktorer forskjellig. Målingen skjer gjennom Antonovskys indikator ”opplevelse av sammenheng – OAS”.
Oppgaven retter fokus mot livsstilsbehandling av sykelig overvekt. Tallmaterialet fra Evjeklinikken viser at selv om behandlingen er standardisert, så varierer resultatene. Kvantitative analyser indikerer at individuelle variasjoner i OAS spiller en rolle for behandlingsresultatet. OAS er ikke tidligere beskrevet hos sykelig overvektige, og siden slike beskrivelser best framkommer gjennom kvalitative forskningsdesign, er følgende problemstilling definert: ”Hva kjennetegner sykelig overvektige personer med svak versus sterk opplevelse av sammenheng(OAS)”?
Med basis i data fra Evjeklinikken velges 3 informanter med sterk OAS og 3 informanter med svak OAS til semistrukturerte intervjuer.
Funnene viser tydelige forskjeller mellom svak og sterk OAS. Informanter med en svak OAS fremstår som mer sårbare, med en traumatisert bakgrunn og en indre uro. Informanter med en sterk OAS viser blant annet til en sterk tro, engasjement og et godt indre følelsesliv. Funnene tyder også på at noen av informantene kan være preget av en rigid OAS.
For at vi som individer skal kunne bevege oss mot en sterk OAS er betingelsen at våre handlinger er forankret i vårt eget selv.
Nøkkelord: OAS, balanse, identitet, sårbarhet, selvinnsikt, traumer, tro
Description
Masteroppgave i psykisk helsearbeid ME-504 2012 – Universitetet i Agder, Grimstad