Endringsledelse ved implementering av Enterprise Resource Planning systemer: en casestudie av praksis i ulike bedrifter
Abstract
Ved innføring av ERP-systemer er endringsledelse ansett som en av de viktigste kritiske suksessfaktorene, men har likevel blitt tildelt for lite ressurser og oppmerksomhet. Selv om det er tekniske utfordringer ved en ERP-implementering, er en av de vanligste utfordringene knyttet til motstand fra brukerne. Mange ERP-implementeringer mislykkes som et resultat av et overdrevent fokus på de tekniske aspektene, noe som går på bekostning av endringsledelse og organisatoriske aspekter generelt. Denne masteroppgaven bygger på en kvalitativ studie hvor endringsledelse ved ERP-implementeringer i norske bedrifter har vært i fokus. Målet har vært å finne ut hvordan endringsledelse praktiseres og bør praktiseres for å redusere utfordringer ved ERP-implementeringer. Tolv ulike bedrifter deltok i undersøkelsen, og totalt femten intervjuer ble gjennomført.
Studien påviste at dersom en ERP-implementering kun betraktes som et rent IT-prosjekt vil dette kunne øke antall utfordringer ved innføringen, fremfor å redusere disse. Dette fordi ERP-systemer er komplekse og virksomhetsspennende systemer, som ofte krever prosessendinger som påvirker de ansattes roller og arbeidsrutiner i organisasjonen. Et behov for dedikert endringsledelse er derfor nødvendig. Resultatene ble først presentert som tolv ulike narrativer. For å strukturere funnene fra studien og diskusjonen, ble det også benyttet kategorier fra tidligere forskningslitteratur relatert til endringsledelse og ERP-implementeringer. Hovedkategoriene var IT-prosjekt, opplæring og brukerstøtte, kommunikasjon, brukerinvolvering, engasjement, endringsplan og hvordan endringsledelse oppfattes i norske bedrifter. Det ble også dannet underkategorier som viser mer konkrete tiltak, i form av superbrukere, begrunne endringer, forventningsstyring, forankring, humor og prosjektforkjempere.
Det ble stadfestet at endringsledelse bør praktiseres i mye større grad enn det som faktisk gjøres i norske bedrifter per i dag. Dette fordi det var tydelig at utfordringene som er nevnt i litteraturen fortsatt er gjeldende for de bedriftene som deltok i denne studien. Mange av tiltakene som ble nevnt i denne studien kan bidra som retningslinjer for norske bedrifter slik at de blir bedre i stand til å møte utfordringer som oppstår ved ERP-implementeringer, samt redusere omfanget av disse.
Det ble også påvist at endringsledelse er et noe diffust begrep i praksis, og at det hersker mye usikkerhet rundt hva endringsledelse egentlig innebærer. Flere av bedriftene i studien praktiserte elementer av endringsledelse, men gjerne uten å vite det. Studien viser at blant deltagerbedriftene ble endringsledelse praktisert på en ad hoc basis og gjennom enkelttiltak, og gjerne uten tilknytning til bevisste strategier og metoder for endringsledelse.
Gjennom denne studien har det også blitt utarbeidet en egen definisjon av begrepet endringsledelse, som forhåpentligvis kan bidra til å redusere usikkerheten rundt hva begrepet omhandler. Denne studien bidrar til forskningen som allerede foreligger rundt temaene endringsledelse og ERP-implementeringer, men studien bidrar spesielt til økt forståelse for endringsledelse i praksis relatert til norske bedrifter.
Description
Masteroppgave i informasjonssystemer- Universitetet i Agder, 2012