Handlingsrom for avdelingsledere i helsestasjonsvirskomheten
Abstract
Denne forskningsoppgaven tar for seg temaet handlingsrom for mellomledere i helsestasjonsvirksomheten. Hovedfokuset i oppgaven er hvordan avdelingslederne opplever sitt handlingsrom knyttet til de fire lederrollene, produsentrollen, administratorrollen, integratorrollen og entreprenørrollen. Hva som kan være årsaker til at handlingsrommet hemmes eller fremmes. Jeg ønsket også å finne ut noe om lederes mulighet til å påvirke endring og utvikling i sin avdeling til tross for at helsestasjonsvirksomheten kan anses å være en byråkratisk ekspertorganisasjon. I slike organisasjoner er det de ansatte som sitter på fagkunnskap, og vet best hvordan oppgavene skal løses.
Helsestasjonstjenesten er relativt stramt styrt av ytre reguleringer som lovkrav og retningslinjer, og de ansatte er tro mot Helsedirektoratets anbefalinger. Kunnskapsmedarbeidere som jobber i helsestasjonen har med seg en indre regulering i form av sin utdanning og sine verdier som de har lært gjennom mange år med profesjonsutdanning, og etter flere år med innlært praksis. Til slutt ble det stilt noen spørsmål om ledernes tilbakemeldingspraksis på politiske vedtak, opplevelsen av hvordan det fungerer, og om tilbakemeldinger ble brukt til å justere praksis i tjenesten.
Denne masteroppgaven er en kvalitativ studie. Seks avdelingsledere av helsestasjonsvirksomheten fra 4 ulike kommuner ble intervjuet. Informantene betegnes i denne oppgaven som mellomledere da de står nærmest de ansatte og faget, samtidig som de har en leder over seg med totalansvar for tjenesten, ansvaret avdelingslederne har er delegert fra nærmeste leder ned til dem. Det er seks informanter i denne studien som alle har vært ledere fra to til ni år. Alle seks har vært utøvende som jordmødre, eller helsesykepleiere før de ble ledere, noe som betyr at de kjenner det fagfeltet de leder godt, og kan derfor anses som ressurspersoner på det området de leder. Opplevelsen av Handlingsrommet varierer mellom de ulike avdelingslederne, og også mellom de ulike rollene. Noen lederroller kan se ut til å komme i konflikt med hverandre. Endring er et av de temaene som naturlig vil være et fokus når man tenker på handlingsrom, da det kan si noe om muligheten for å utvikle, justere og innovere i tjenesten. Her varierer opplevelsen både med tanke på handlingsrom og med tanke på endringsvilje og de endringsmuligheter avdelingslederne opplever.