Hva er sammenhengen mellom innføring av BTI (Bedre Tverrfaglig Innsats) og arbeidet som gjøres før offentlige meldere sender bekymringsmelding til barneverntjenesten? - En studie med utgangspunkt i offentlige meldere i Eigersund og Sokndal kommune
Abstract
Formålet med denne studien har vært å se nærmere på sammenhenger mellom innføring av BTI og arbeidet som gjøres før offentlige meldere sender bekymringsmeldinger til barneverntjenesten. Studien har tatt utgangspunkt i to kommuner sør i Rogaland; Eigersund og Sokndal som begge innfører BTI-modellen og har interkommunalt samarbeid med felles barneverntjeneste.
Datainnsamlingen er foregått ved registrering av samtlige bekymringsmeldinger fra offentlige meldere i Eigersund og Sokndal, over en periode på to år og syv måneder. Hensikten med datainnsamlingen har vært å undersøke hvorvidt ulike elementer i BTI-modellen er tatt i bruk før bekymringsmelding sendes, og hvilke endringer som kan dokumenteres gjennom tidsperioden. Videre har jeg analysert ulike karakteristikker ved meldingene og hvorvidt de har sammenheng med bruk av BTI-modellen.
Studien har tatt utgangspunkt i tre ulike teoretiske tilnærminger, som alle begrunner viktigheten av at kommunene må ha gode systemer å kunne imøtekomme utfordringene knyttet til sårbare barn og unge. Funnene i denne studien presenteres og drøftes i forståelsen av hvordan løsninger på komplekse problemer krever helhetlig tilnærming, tverrsektorielt og profesjonelt samarbeid mellom profesjoner og betydningen av tidlig innsats.
Funnene i studien viser at kommunene godt på vei har tatt i bruk BTI-modellen, men at en finner tydelige variasjoner i hvilke elementer tilknyttet modellen som er tatt i bruk. De elementer som krever at en opererer i grenseflatene mellom tjenestene synes vanskeligere å iverksette, og krever mer av enhetene for at de skal fungere som standardiserte metoder. Samtidig viser funnene en klar sammenheng mellom bruk av BTI-modellen i forkant av bekymringsmelding og konklusjon på barneverntjenestens bekymringsmelding, som kan indikere at BTI bidrar inn i arbeidet med kontinuitet i oppfølgingen av utsatte barn og unge.