Flyktningers erfaringer med den første tiden i Norge
Abstract
Hensikten med denne masteroppgaven er å undersøke flyktningers erfaringer med den første tiden i Norge og dermed hvilke erfaringer flyktningene har hatt med ulike tjenester og system da de kom til Norge. Oppgaven undersøker dette gjennom problemstillingen; Hvilke erfaringer har mennesker med fluktbakgrunn med å møte velferdsprofesjonelle under sin første tid i Norge, hvilke erfaringer har de med medvirkning i slike møter, og hvordan kan deres erfaringer fra nevnte møter brukes til å forbedre flyktningenes situasjon den første tiden i Norge?
Denne masteroppgaven er opptatt av flyktningenes erfaringer som kilde til kunnskap om hvordan det kan være å møte ulike tjenester og system, i motsetning til ekspertkunnskap eller andre kilder. Brukermedvirkning er et sentralt teoretisk begrep ettersom oppgaven ønsker å se hvilken innflytelse flyktninger har på områder som påvirker deres liv. Oppgaven forsøker å gi en stemme til en marginalisert gruppe. Dette er sentrale kjerneelementer i anti-undertrykkende sosialt arbeid, som er det teoretiske rammeverket for oppgaven. Jeg bruker Lena Dominelli sin litteratur om anti-undertrykkende sosialt arbeid for å analysere flyktningenes erfaringer. Dataene ble samlet inn gjennom kvalitative intervju med åtte informanter.
Hovedfunnene er i korte trekk at medvirkningen i tjenestene og systemene er svært begrenset. Flyktningene kommer med sine tanker om hvordan man kan skape en bedre opplevelse, basert på deres erfaringer. Flyktningene vektlegger ulike ting som viktige basert på deres opplevelser og erfaringer. Det er spesielt hvordan de har opplevd å bli møtt og behandlet som er sentralt for hvordan man kan skape en bedre opplevelse for fremtidige flyktninger.