Kultur som endringskraft i musikkbyen Arendal
Abstract
I denne oppgaven vil jeg undersøke Arendal kommunes strategier og planer, og i hvor stor grad de gjør plass til og tilrettelegger for et levende og bærekraftig musikkliv i Arendal. Jeg vil finne ut av hvilken politikk og hvilke reguleringer kan gjøre en by til en bedre musikkby, og hvordan vi kan bruke musikk og kultur som drivkraft for endring i samfunnet.
Arendal er en by med et eksepsjonelt rikt musikkliv med livemusikk, jammer, jazzkonserter og festivaler. Det er frivillige klubber og et aktivt kulturhus. Det er et stort miljø av musikere, både på hobby og profesjonell basis. Men, det er også en by med sosiale utfordringer. Det er en høy andel unge utenfor arbeidslivet.
Oppgaven belyser problemstillingen «hvordan kan man bruke musikk og kultur som politisk verktøy for å gjøre Arendal til en bedre by å bo i? Er Arendal en mulig musikk- eller kulturby i fremtiden?»
Ved hjelp av bakgrunnslitteratur og analyse av politiske dokumenter diskuteres problemstillingen i lys av funnene.
Oppgaven argumenterer for å sette av ressurser til å gjøre en kartlegging av musikkfeltet i byen, for å kunne gjøre veloverveide valg om hvilke prioriteringer kommunen bør gjøre. I tillegg finnes det et handlingsrom for å vedta mer strategisk politikk på området, samt ta i bruk flere av ressursene kommunen allerede har på en intensjonell og strategisk måte.
En av de viktigste tiltakene Arendal kommune kan gjøre for å bruke kultur som politisk verktøy for å bli en bedre by er nok å anerkjenne betydningen og tilstedeværelsen som kulturen allerede har for byen.