Demokratiforståelse i rammeplanen kritisert under lupen av Chantal Mouffes perspektiver - En diskursanalytisk tilnærming og reartikulasjon av demokratibegrepet i barnehagens mandat.
Abstract
Sammendrag
I denne oppgaven utforsker jeg hvilke diskurser som eksisterer innenfor demokratibegrepet i rammeplanen og analyserer disse i lys av relevant teori. Videre vil jeg argumentere for bruken av Chantal Mouffes forståelse av demokrati i rammeplanen og i barnehagelærerprofesjonen generelt. Bakgrunnen for studien er en genuin interesse for anerkjennelse av barns demokratiske handlinger i barnehagen og hvordan de kan innvirke på deres demokratiske dannelse både her og nå, og spesielt i framtiden.
Gjennom en diskursanalytisk tilnærming hovedsakelig inspirert av Chantal Mouffe, Ernesto Laclau og Iver Neumann forsøker jeg å identifisere hvilke elementer av demokratisk dannelse som er dominerende i rammeplanen. I min drøfting av diskursene bruker jeg primært Chantal Mouffes teori om det radikale demokrati, samt hennes fokus på agonisme. Dette har jeg valgt å gjøre fordi jeg mener elementer som motstand og det å rokke ved stabile fellesskap er viktige demokratiske handlinger i barns liv som innvirker på deres dannelse, og som ikke blir anerkjent i stor nok grad.
På bakgrunn av dette har jeg formulert forskningsspørsmålet: Hvordan kan Mouffes perspektiver på demokrati gagne demokratidiskursen i rammeplanen og i barnehagen?
Jeg hadde en induktiv tilnærming i analysearbeidet, og lot diskurser og teoretiske perspektiver fremkomme underveis. Jeg identifiserte tre diskurser som fremtredende i materialet: Dannelsesdiskursen, siviliseringsdiskursen og deliberasjonsdiskursen. I min drøfting trekker jeg inn Chantal Mouffe sin teori om det agonistiske demokrati, og hennes argumentasjon om at den er en mer passende modell i henhold til dagens samfunnsstrukturer.
Jeg konkluderer med en argumentasjon om at hennes forståelse av det agonistiske demokrati har et potensiale til å reartikulere måten vi forstår demokratisk liv i barnehagen på, og håper min oppgave kan bidra til denne endringen i fremtiden.