Beregning og vurdering av i hvilken grad høringsutkast til nye kostråd vil dekke behov og anbefalinger for næringsstoffer
Medin, Anine Christine; Andersen, Lene Frost; Fadnes, Lars Thore; Lillegaard, Inger Therese Laugsand; Madsen, Lise; Mangschou, Bente; Telle-Hansen, Vibeke; Strand, Tor A.; Aakre, Inger; Schultz, Gry Irene Granli; Dalen, Knut Tomas; Kvestad, Ingrid
Journal article, Peer reviewed
Accepted version
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
Original version
Medin, A. C., Andersen, L. F., Fadnes, L. T., Lillegaard, I. T., Madsen, L., Mangschou, B., Telle-Hansen, V. H., Dalen, K. T., Kvestad, I., Schultz, G. I., Aakre, I., & Strand, T. A. (2024). Beregning og vurdering av i hvilken grad utkast til nye kostråd vil dekke behov og anbefalinger for næringsstoffer. Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi I Vitenskapskomiteen for mat og miljø. VKM rapport 2024:06, Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).Abstract
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har vurdert om Helsedirektoratets høringsutkast til nye kostråd fra 22. mars dekker næringsstoffanbefalingene for voksne, inkludert gravide og ammende.' Oppdraget er gitt av Helsedirektoratet, som en del av arbeidet med å revidere kostrådene, og VKMs beregninger og vurderinger er basert på høringsutkastet. VKMs rapport med resultatene fra oppdraget publiseres samtidig som kostrådene. VKMs rapport og konklusjonerne som presenteres gjelder høringsutkast til kostråd, slik de forelå 22. mars 2024. Basert på VKMs arbeid, har Helsedirektoratet valgt å justere enkelte av kostrådene, slik at kritiske næringsstoffer vil dekkes bedre i de endelige kostrådene som ble publiseres 15. august, parallelt med publisering av VKMs rapport. Hovedkonklusjon fra VKMs rapport: VKM konkluderer at et kosthold i tråd med høringsutkastet til nye kostråd sannsynligvis kan være tilstrekkelig for å dekke næringsstoffanbefalingene for de fleste vitaminer og mineraler for de fleste voksne, med noen unntak. Vurderingen omfatter to scenarioer – lavt og høyt – basert på utkast til kostrådene. Disse to scenarioene representerer henholdsvis de laveste og høyeste mengdene av matvaregruppene som omfattes av utkastet til kostrådene; lavt kostrådsscenario og høyt kostrådsscenario. VKM har kun beregnet næringsinnholdet for maten fra mengdene i utkast til kostråd, ikke for det totale kostholdet. –Vi har vurdert om næringsinnholdet dekkes hvis man følger de foreslåtte kostrådene, slik de forelå i mars. Vi konkluderer med at å følge disse sannsynligvis kan være tilstrekkelig for å dekke næringsstoffanbefalingene for de fleste vitaminer og mineraler for de fleste voksne, hvis man spiser et kosthold basert på de høyeste mengdene av matvaregruppene i kostrådsutkastet, sier faglig leder Anine Medin, som har ledet VKMs arbeid. VKMs resultater viser at innholdet av de fleste beregnede vitaminer og mineraler synes å være tilstrekkelig for kvinner og menn i alle aldere ved et kosthold i tråd med høyt kostrådsscenario. Innholdet av vitamin D, kalsium (kun unge voksne), jern (kun kvinner i fertil alder), sink (kun menn) og selen vil imidlertid sannsynligvis kunne være for lavt for en mindre andel kvinner og menn ved et kosthold som tilsvarer høyt scenario. Beregningene viser at i et kosthold i tråd med lavt kostrådsscenario, ligger innholdet av flere næringsstoffer lavere enn i høyt scenario. Innholdet av riboflavin, kalsium, jern (kun kvinner i fertil alder), sink, jod og selen vil sannsynligvis kunne være for lavt for en betydelig andel kvinner og menn ved et kosthold som tilsvarer lavt scenario. Videre vil innholdet av vitamin D, vitamin B6, folat, kalium, og jern (kun menn) kunne være for lavt for en mindre andel kvinner og menn. Gravide og ammende står i en særstilling, fordi de har høyere behov for næringsstoffer enn den øvrige befolkningen. Slik er beregningene og vurderingene gjort VKM har laget to kostrådsscenarioer basert på mengder av ulike matvaregrupper, som er gitt i høringsutkastet eller som tilleggsinformasjon fra Helsedirektoratet underveis i arbeidet med rapporten. Eksempelvis inneholder det lave scenarioet 500 gram frukt og grønnsaker, mens det høye scenarioet inneholder 800 gram. Det lave scenarioet inneholder ikke egg, ost eller rødt kjøtt, mens høyt scenario inneholder ett egg om dagen, to osteskiver om dagen og 350 gram rødt kjøtt i uken. Begge scenarioene inneholder eksempelvis også 90 gram fullkorn per dag. Valget av matvarer fra matvaregruppene som er inkludert i scenarioene er basert på ordlyden i kostrådene, samt innsikt fra nasjonale kostholdsundersøkelser. For å vurdere sannsynligheten til om disse scenariene inneholder tilstrekkelig med næringsstoffer, har VKM vurdert dem opp mot næringsstoffanbefalingene.