Arbeidsmiljø i barnehagen
Abstract
Formålet med denne oppgaven er å undersøke pedagogenes opplevelse av arbeidsmiljøet i barnehagesektoren i Sandnes kommune. Barnehagesektoren er generelt preget av høyt sykefravær, og arbeidsmiljø blir ofte sett på som en faktor som hemmer eller fremmer nærvær på arbeidsplassen. Min problemstilling for oppgaven er følgende: Hvordan opplever pedagogiske ledere at det legges til rette for godt arbeidsmiljø i barnehagene i Sandnes kommune?
Oppgaven er basert på teori omkring Bolman og Deals fortolkningsrammer, jeg knytter disse opp mot faktorer innen organisatorisk arbeidsmiljø, psykososialt arbeidsmiljø og organisasjonskulturen. Empirisk data er i hovedsak hentet fra semistrukturerte dybde intervju, seks pedagogiske ledere har bidratt med sin erfaring og kunnskap omkring tematikken. Intervjuene er basert på hypoteser innen de ulike rammene, og danner grunnlaget for analysen i oppgaven.
Gjennom undersøkelsen og analysen har jeg sett på faktorer som er avgjørende for pedagogenes opplevelse av eget arbeidsmiljø, og hvordan det tilrettelegges for et godt arbeidsmiljø i sektoren. Funnene viser at samtlige respondenter opplever et godt arbeidsmiljø i egen organisasjon, det er i stor grad preget av gode mellommenneskelige relasjoner og høy trivsel. Det menneskelige aspektet av arbeidsmiljøet er spesielt fremtredende, og virker å ha høy prioritet. Organisasjonskulturen viser samme retning, de nærmest familiære relasjonene mellom ansatte - tilstedeværende ledelse og opplevelsen av et sterkt fellesskap. Alle barnehager skal ifølge loven følge satte rammer og retningslinjer for arbeidet, alle barnehagene har planer - undersøkelsene viser at det finnes flere veier for å nå målet. Det organisatoriske arbeidsmiljøet kan gjerne virke flytende sammenliknet med andre typer organisasjoner.