Regulatoriske eiendeler og forpliktelser: IASBs forslag til ny internasjonal regnskapsstandard for inntektsregulert virksomhet analysert i lys av NVEs regulering av norske strømnettselskaper
Abstract
I denne oppgaven har vi undersøkt forslaget til en ny internasjonale regnskapsstandard forinntektsregulert virksomhet, med spesielt fokus på behandlingen av regulatoriske eiendeler ogforpliktelser, samt hvordan den foreslåtte standarden vil påvirke norske strømnettselskaper somer utsatt for omfattende økonomisk og direkte regulering. Forskningsspørsmålene vi har forsøktå svare på for å belyse disse problemstillingene er:
1. Bør regulatoriske eiendeler og forpliktelser innregnes i balansen – er rett til fremtidigprisøkning en eiendel?2. Hvilke utfordringer kan den foreslåtte regnskapsstandarden skape for norske selskaperunderlagt NVEs regulering av strømnettselskaper?
Oppgaven starter med en gjennomgang av teori rundt naturlige monopoler der vi belyser hva etnaturlig monopol er, hvorfor de oppstår og hvorfor det er nødvendig å regulere slikevirksomheter for at en skal oppnå en samfunnsøkonomisk god tilpasning hvor kundene blirtilbudt nødvendige goder i tilstrekkelig kvantum og til en fornuftig pris, samtidig somvirksomhetene er økonomisk bærekraftig.
Deretter presenteres NVEs modell for regulering av strømnettvirksomhet i Norge i detalj for åvise et konkret eksempel på et reguleringsregime som regulerer et naturlig monopol ved hjelpav en kombinasjon av økonomisk og direkte regulering og hvordan dette gir opphav tilregulatoriske eiendeler og forpliktelser. Kort fortalt reguleres strømnettvirksomheter i Norgeved hjelp av en tillatt inntekt som bestemmer hvor stor inntekten til hvert enkelt nettselskap kanvære hvert år. Denne tillatte inntekten regnes ut av Norges Vassdrags- og energidirektorat basertpå en rekke økonomiske størrelser og et kostnadsgrunnlag som delvis er basert på selskapeneegne kostnader, og delvis på sammenlignende analyser med sammenlignbare selskaper.Modellen presenteres i sin helhet for å illustrere kompleksiteten som ofte foreligger i ulike typerinntektsregulering, samt hvordan tidsetterslep på kostnadsgrunnlaget, usikkerhet rundtøkonomisk utvikling, prestasjonsinsentiver og andre forhold fører til at faktisk inntekt og tillattinntekt svært sjeldent er lik i enkeltperioder og at det derfor oppstår rettigheter og forpliktelsertil økt, eller redusert, inntekt i fremtiden.
Den neste delen av oppgaven omhandler regnskapsføringen av disse regulatoriske størrelsene.Vi starter med en kort presentasjon av hvordan den regnskapsmessige behandlingen er i dag,etter både god regnskapsskikk og IFRS, og viser at det per i dag ikke er noen standardisertløsning for hvordan en skal presentere regulatoriske eiendeler og forpliktelser etter IFRS. Viviser eksempler fra norske strømnettvirksomheter sin årsrapport der vi kan se at de somrapporterer etter IFRS ikke har anledning til å inkludere sine regulatoriske eiendeler ogforpliktelser i balansen og dermed ikke kan presentere sin økonomiske prestasjon og posisjonpå en riktig måte. Deretter presenterer vi utkastet IASB har publisert med forslag til hvordan enny regnskapsstandard for inntektsregulert virksomhet kan se ut. Forslaget går i hovedsak ut påå balanseføre regulatoriske eiendeler og forpliktelser som oppstår når forskjeller i timing gjørat deler av den tillatte inntekten i en periode, er basert på kostnader tilknyttet varer og tjenesterlevert i en annen periode. Dette skal gjøre at inntektsregulert virksomhet har en eiendel ibalansen som viser at de har en rett til å kreve en høyere pris, og dermed øke sin inntekt, i enfremtidig periode som et resultat av aktivitet i en tidligere periode. I motsatt tilfelle vil de haren forpliktelse i balansen som viser at de er forpliktet til å kreve en lavere pris, og dermedredusere sin inntekt, i en fremtidig periode.
Vårt datagrunnlag baserer seg på høringssvar som standardsettere, private selskap innenregnskap og revisjon, samt andre interesserte, har sendt inn med tilbakemeldinger på denforeslåtte regnskapsstandarden. Vi har valgt noen av disse høringssvarene basert på hvilkerespondenter vi mener vil gi mest relevante svar som vi kan bruke til å besvare våreforskningsspørsmål, og som innehar tilstrekkelig faglig tyngde til å gi analysen vår kredibilitet.Vi har gjennomført tematiske analyser og koding av høringssvarene og ved å trekke ut relevantesvar og temaer finner vi de tilbakemeldingene som går igjen i tillegg til eventuelle avvikendemeninger som vil danne grunnlag for diskusjon rundt forskningsspørsmålene våre.
Forskningen vår har vist at det er bred enighet blant våre respondenter om at regulatoriskeeiendeler og forpliktelser i utgangspunktet bør innregnes i balansen, og at dette vil bidra til åtillatte inntektsregulert virksomhet å avgi mer riktig og komplett regnskapsinformasjon. På denandre siden trekkes det også frem flere kritikker av den foreslåtte standarden og en del praktiskeproblemer med innregning av regulatoriske størrelser. Noen av hovedfunnene våre er blantannet at mens de fleste er enige med forslagets underliggende prinsipper, er det mange sompåpeker at forslaget ikke i tilstrekkelig grad har tatt for seg kompleksiteten i ulikereguleringsregimer, og at det er utfordrende å identifisere regulatoriske eiendeler ogforpliktelser i tilfeller der den tillatte inntekten ikke er direkte relatert til selskapets egnekostnader.