Hvordan kan lærere bruke uteskole på mellomtrinnet som en arena for å fremme både sosial og faglig utvikling hos elevene?
Description
Full text not available
Abstract
SammendragMålet med vår studie var å undersøke hvordan lærere praktiserer uteskoleundervisning, og hvordan en slik undervisningsmetode kan ha effekt på elevenes sosiale og faglige utvikling. Studiens problemstilling ble derfor: Hvordan kan lærere bruke uteskole på mellomtrinnet som en arena for å fremme både sosial og faglig utvikling hos elevene?
I studien brukes kvalitativ metode, hvor datainnsamlingsmetoden var både intervju og observasjon. Utvalget var tre kvinnelige lærere som jobbet på en barneskole med regelmessig uteskoleundervisning på mellomtrinnet. Datamaterialet ble gjennomgått og analysert ved bruk av tematisk analyse, og resulterte i to hovedtemaer med totalt fire underkategorier. Disse ble diskutert i lys av sosiokulturell læringsteori, erfaringspedagogikk og pedagogiske perspektiver på uteskole.
Første hovedtema omhandlet lærernes opplevelser av sosialisering og beskrev hvilke oppfatninger lærere hadde om sosialisering og om hvordan dette kunne fremmes. Dette temaet fikk underkategoriene relasjonsbygging i en uformell arena og fellesopplevelser.
Andre hovedtema var faglig relevans knyttet til uteskole, som omhandlet hvordan lærerne tilrettela for et faglig innhold i uteskolen. Underkategoriene var følgende: tenke utenfor boksen og teori anvendt i praksis.
Funnene som ble presentert viste at uteskoleundervisning bidro til positiv utvikling av sosiale og faglige forhold. Sentralt for praktisering av uteskole var særlig grundig planlegging og et gjensidig samarbeid.
Hovedsakelig konkluderte vår studie med at uteskole fremmet relasjonsbygging i en uformell arena, samtidig var positivt for samspillet mellom teori og praksis. Uteskole som undervisnings-metode forutsatte derimot mye planlegging, tid og ressurser.