Omstilling av regionale innovasjonssystemer for fremvekst av nye næringer- En casestudie om nukleær energiproduksjon i Agder
Abstract
For å nå det grønne skiftet skal det norske næringslivet gjennom en stor omstilling, kanskje den største i moderne tid (Statsministerens kontor et al., 2023). Det innebærer at regioner bør tar ansvar og bidra i omstillingsprosessen (Regjeringen, u.å. 2). I denne masteroppgaven har jeg valgt å se på omstilling av regionale innovasjonssystemer for fremvekst av nye næringer. Formålet med å forske på dette temaet, er for å bedre forstå hvordan regioner kan omstille seg i den virkelige verden og tilføre noe nytt til det samfunnsvitenskapelige fagfeltet.
Litteraturen peker på flere faktorer som kan påvirke og forme en regional omstilling. Ifølge David og Arthur har regionale næringer, økonomier og teknologier en tendens til å utvikle seg langs en bestemt sti, på grunn av regionens historiske og selvforsterkende virkninger (Martin, 2010). Martin (2010) legger imidlertid til at eksisterende strukturer og historisk arv også former regionens innovative forutsetninger (RIS) for regional omstilling. Men en regional omstilling vil ikke forekomme på bakgrunn av eksisterende forutsetningene alene, men gjennom endringer i RIS. På den måten kan endringene bidra til å skape nye eller utvikle regionale vilkår, som støtter fremvekst av nye bærekraftige næringer. Slike endringer blir utført av handlende aktører. Disse aktørene blir i litteraturen presentert som system- og bedriftsaktører. Grillitsch og Sotarauta (2020) påpeker videre at det trengs en symbiose av innovativt entreprenørskap, institusjonelt entreprenørskap og stedsbasert ledelse, for fremvekst av nye utviklingsstier. Sammenhengen i litteraturen illustrerer jeg i et analytisk rammeverk, som skal være ledende for neste del av oppgaven.
I den empiriske delen skal jeg finne ut av hva som kreves for at kjernekraft kan vokse fram som en ny bærekraftig næring i Vennesla Kommune. I casebeskrivelsen argumenterte jeg kort for at kjernekraft-næringen (SMR) er den Schumpeterianske delen av change agency. Jeg skulle så lete etter elementer av institusjonelt entreprenørskap og stedsbasert ledelse i Vennesla. Dette skulle være ledende for oppgavens fire empiriske forskerspørsmål;
F1: Hvilke forutsetninger har Vennesla kommune som kan fremme eller hemme fremveksten av SMR-næringen? F2: I hvilken grad og i hvilken form finner vi institusjonelt entreprenørskap som støtter SMR i Vennesla kommune i dag? F3: I hvilken grad og på hvilken måte finner vi elementer av stedsbasert ledelse som støtter fremveksten av SMR i Vennesla kommune i dag? F4: På hvilken måte kan SMR eventuelt tenkes å vokse fram som en ny næring i Vennesla kommune?
Denne undersøkelsen er basert på en abduktiv forskningsmetode, hvor jeg har benyttet en kvalitativ tilnærming for å innhente forskningsdata. Jeg gjennomførte ni semistrukturerte dybdeintervjuer, med system- og bedriftsaktører i Vennesla og Agder. Informantene valgte jeg ut på bakgrunn av deres arbeidsoppgaver og -stillinger, og hadde et krav om at de skulle ha kjennskap til energiproduksjon og næringsutvikling.
Som svar på det første forskerspørsmålet fant jeg ut at Vennesla kommune og Agder er en spesialisert region som er opptatt av grønn næringsutvikling, og har flere strukturelle, institusjonelle og kunnskaps-, kompetanse- og andre ressursmessige forutsetninger som støtter fremvekst av kjernekraft. Selv om Vennesla og Agder har relativt gode forutsetninger for en slik fremvekst, er det fremdeles enkelte hindringer som kan blokkere omstillingen. Dette ledet til andre og tredje forskerspørsmål. Under disse delene av drøftingen fant jeg ut at det finnes flere system- og bedriftsaktører i Vennesla og Agder som utfører institusjonelt entreprenørskap og stedsbasert ledelse. Følgende handlinger kan være å skrive kronikker, delta i debatter, holde seminarer, utforme regelverk og mer. Disse handlingene kan stimulere til endringer i RIS, som bedre støtter fremvekst av kjernekraft-næringen. Et annet interessant funn er at det også finnes aktører som er passive og motstandere av slike handlinger og endringer, som kan påvirke den regionale omstillingen. På bakgrunn av Agder sitt eksisterende RIS, historiske valg og aktørers handlinger og endringer, kunne jeg under forskerspørsmål fire drøfte og konkludere med at kjernekraft-næringen har best forutsetninger for å vokse fram gjennom importering eller relatert diversifisering.
Avslutningsvis kunne jeg fastslå at det er flere elementer og faktorer som spiller inn når en region skal omstilles i en retning som støtter nye utviklingsstier. Basert på den empiriske undersøkelsen ser jeg likheter med det analytiske rammeverket, slik jeg forventet. Min undersøkelse bekrefter derfor at en regional omstilling av Agder for fremvekst av kjernekraft-næringen vil påvirkes av regionens historiske valg og eksisterende RIS. Det vil også kreves en symbiose av innovativt entreprenørskap, institusjonelt entreprenørskap og stedsbasert ledelse, for å stimulere til endringer som bryter med nåværende «trygge» baner.