Lek på timeplanen - en måte å øve seg på livet?
Abstract
Denne masteroppgaven fra Universitetet i Agder undersøker læreres forståelse av lek i skolen og betydningen av regelmessig lek. Studien fokuserer også på lærernes roller i leken og hvordan disse kan påvirke skolehverdagen. Problemstillingen er: Hvilken betydning kan læreres forståelse av lek og deres rolle i leken ha for tilrettelegging av timeplanfestet lek?
Oppgaven er en kvalitativ studie med fenomenologiske og hermeneutiske tilnærminger. Sosiokulturell læringsteori og Vygotskys perspektiver på lek utgjør det teoretiske rammeverket. Teoridelen inkluderer anerkjennelsesteorien, selvbestemmelsesteorien, samt Stig Broströms lekdimensjoner og Peter Grays lekteorier. Det fokuseres også på timeplanfestet lek, med vekt på lekens egenverdi og nytteverdi.
Datainnsamlingen består av observasjon og intervju av fire lærere fra to skoler. Lærerne har lik forståelse av lek, men praktiserer den ulikt. Noen skiller klart mellom lekens egenverdi og nytteverdi, og ser begge som viktige, mens én skole bruker lekegrupper med klare rammer. Manglende bevissthet om dette skillet kan forstyrre elevenes frie lek.
Lærerne inntar ulike roller i leken: noen deltar aktivt for å bygge relasjoner, andre observerer for å gi elevene frihet til å løse utfordringer selv, mens enkelte støtter uten å overstyre leken. Studien konkluderer med at en bevissthet om lekens egenverdi og nytteverdi, kombinert med en støttende rolle, er avgjørende for å integrere lek optimalt i skolen og fremme elevenes utvikling.
Alt i alt indikerer våre funn at lærerens bevissthet rundt lekens egenverdi og nytteverdi, i tillegg til en støttende rolle, er avgjørende for å optimalt integrere lek i skolen og fremme elevenes barneverdi i lek. Dette er viktig for å sikre en balansert tilnærming til lek som både verdsetter lekens iboende verdi og dens pedagogiske nytte.
Nøkkelord: timeplanfestet lek, roller, egenverdi, nytteverdi, lekegrupper, lærere.