Fiberfordeling og fiberorientering i betongelementer
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3141024Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Denne masteroppgaven er skrevet i samarbeid med FiberCon. Dette forskningsprosjektet har sommål å øke kunnskapen for fiberarmert betong, gjennom forsøk for å øke dokumentasjonen. For åutvide dette kunnskapsområde har denne masteroppgaven følgende forskningsspørsmål: Hvordankan ulik fiberfordeling og fiberorientering, med hensyn til variasjon i betongtype og støpemetode,påvirke utnyttelsen av fiberarmeringen i vegger og bjelker?
For å svare på dette har det blitt etablert fire underspørsmål, som tar for seg hvordan fibreneoppfører seg i bjelker og vegger, effekten av fiberfordeling og fiberorientering pårestbøyestrekkfastheten, teknikker for å manipulere fiberorienteringen og hvordan forskjelligefibertype oppfører seg. For en dypere forståelse rundt tematikken, består kunnskapsbakgrunn blantannet av generell informasjon om betong, fiberarmering, NB38 og laboratorietester. I tillegg er detreferert til en tidligere oppgave gruppa skrev i emnet BYG515, som omhandlet konstruktiv bruk avfiberarmert betong. Metodene brukt i denne rapporten er litteraturstudie, intervju, numeriske testerog laboratorietester.
Hovedfunnene i denne rapporten viser til at flere støpepunkter resulterer i en jevnere fordeling ibjelkene og veggene, og også en bedre orientering på fibrene i veggene. Bruk av vanlig betong gabest orientering av fibrene i veggene og høyest restbøyestrekkfasthet for bjelkene. Forfiberfordelingen ga bruk av SKB best fordeling i veggene, men ingen betydelig forskjell for bjelkene.Dette motstrider funn fra litteraturstudie og intervju, som viser til at SKB gir best fiberorientering oghøyest restbøyestrekkfasthet. Med en jevn fordeling og en bra orientert fiber på tvers av rissene, kanfiberarmert betong være et viktig bidrag for å nå FNs bærekraftsmål.