Kognitive krav i oppgaver om brøk for 5. trinn
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3140967Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne studien vil jeg studere oppgavene fra tre ulike læreverk i temaet brøk for 5. trinn. Jeg ønsker å finne ut hvilken variasjon av kognitive krav oppgavene i læreverkene stiller til elevene og hvilke kjennetegn de har. Denne masteroppgaven har som formål å gå i dybden på tre læreverk og oppgavene i det matematiske temaet brøk. Matematikkoppgaver fra lærebøker er en sentral del av undervisningen og er en stor del av grunnlaget for elevers utvikling i faget. Jeg har tatt utgangspunkt i læreverkene Multi, Matemagisk og Matematikk fra 5. trinn, oppgavene de inneholder og hva som kjennetegner oppgavene i henhold til kognitive krav.
I følge tidligere forskning er en stor andel av matematikkundervisningen basert på oppgaver. Det matematiske temaet brøk er noe mange elever synes er vanskelig og elevene trenger en dypere forståelse for å forstå temaet bedre. Jeg har brukt Kilpatrick (2001) sin modell for matematisk kompetanse og Smith og Steins (1998) kognitive krav som teori for oppgaven. De skiller mellom oppgaver som stiller lave kognitive krav og høye kognitive krav. De lave kognitive kravene deles inn i memorering og prosedyrer uten sammenheng og de høye kognitive kravene deles inn i prosedyrer med sammenheng og matematisk tenkning. De kognitive kravene har vært grunnlaget for analysen, men jeg har også sett kritisk på bruken av de kognitive kravene.
Denne oppgaven er en kvalitativ innholdsanalyse med noen kvantitative trekk. Jeg analyserer femten bøker fra tre læreverk. Grunnbøker og oppgavebøker blir presentert sammen og parallellbøker blir presentert alene. Jeg analyserer alle oppgavene fra det matematiske temaet brøk ved hjelp av kognitive krav. Oppgaven tar utgangspunkt i følgende problemstilling: - Hva kjennetegner lærebokoppgaver i brøk med hensyn til kognitive krav?
For å svare på denne problemstillingen har jeg tatt i bruk Smith & Stein (1998), sine kognitive krav.
Resultatene viser at bøkene varierer mellom oppgaver med lave og høye kognitive krav. Det er en betydelig høyere andel av oppgaver med lave kognitive krav. De tre læreverkene har noe variasjon av andel oppgaver innenfor de fire kategoriene av kognitive krav. Hovedfunnene tyder på at kjennetegnene ved de forskjellige kategoriene av kognitive krav i de tre læreverkene er relativt like. Læreverkene har som oftest en måte de ønsker at elevene skal løse oppgavene og oppnå den ønskede kompetansen. Dette gjør at en stor del av oppgavene havner innenfor lave kognitive krav.
I denne masteroppgaven blir man bevisst på hva som kjennetegner lærebokoppgaver med hensyn til Smith og Stein (1998) sine kognitive krav. Videre blir man også bevisst over hvilken variasjon det er av kognitive krav i de forskjellige læreverkene og hvordan læreverkene har lagt opp oppgavene slik at elevene skal få kompetanse.