Den "nye" eldre generasjonen i Agder-fylkene : deres holdninger til omsorgsteknologi og forberedelser til alderdommen
Abstract
Antallet av eldre vil øke betraktelig i årene som kommer. Mangel på tilgjengelig arbeidskraft til å håndtere antall eldre med pleiebehov vil kunne bli ett problem dersom man ikke begynner planleggingsprosessen for å håndtere dette. Omsorgsteknologi er ett av satsningsområdene det fokuseres på. Det finnes lite forskning om den nye eldregenerasjonen og deres holdninger til dette og eventuelle forberedelser til å møte alderdommen. Hensikten med denne studien var å belyse hvilke holdninger den nye eldregenerasjonen i Agder-fylkene har til omsorgsteknologi, og hvilke forberedelser de gjør seg for å opprettholde en fri og uavhengig livsstil i eget hjem.
Studien er basert på en elektronisk kvantitativ spørreundersøkelse ble sendt ut til 100 respondenter, fordelt på begge Agderfylkene. For utarbeidelse av spørreundersøkelsen ble teorier fra TAM, UTAUT og Mckinney benyttet. Scenarioer fra omsorgsteknologi ble satt opp for å måle holdninger. Korrelasjonsanalyse ble brukt for å sammenligne sammenhenger. Ett kvalitativt forskningsspørsmål ble satt opp til slutt i spørreundersøkelsen for å få informasjon om forberedelser som gjøres. For analyse av svarene ble Giorgisk analysemodell benyttet.
Ett totalt antall på 36 personer fullførte hele spørreundersøkelsen. Holdninger ble målt i form av nytte og brukervennlighet. Etiske holdninger og holdninger til finansiering ble også spurt om. Det viser seg at det er svært positive holdninger til bruk av omsorgsteknologi. Det er ingen sammenheng mellom alder og utdanning verken i forhold til erfaring i bruk av nettjenester og i forhold til holdningene til omsorgsteknologi. Flertallet ser få etiske problemstillinger og er villig til å være med å investere selv i omsorgsteknologi. Få har planlagt alderdommen økonomisk, annet enn pensjonssparing og noen planlegger å bytte bolig. Noen driver også fysisk aktivitet for å ta vare på helsen.
Description
Masteroppgave i helse- og sosialinformatikk HSI500 2012 – Universitetet i Agder, Grimstad