Hvordan foregår informasjonsutveksling fra kommunale deltjenester ved akutt innleggelse av pasienter i sykehus? Hva eksisterer av viktige utfordringer ved dagens praksis før innføring av elektroniske pleie- og omsorgsmeldinger?
Abstract
Introduksjon: Som del av samhandlingsreformen forberedes kommunehelsetjenesten i disse dager til innføring av elektronisk utveksling av pleie- og omsorgsmeldinger (PLO meldinger) til sykehusene. En del av forberedelsene vil være å kartlegge eksisterende rutiner og retningslinjer for informasjonsutveksling i kommunehelsetjenesten.
Hensikten og problemstillingen til dette prosjektet har vært todelt: å foreta en kartlegging av arbeids- og informasjonsflyt ved informasjonsutveksling fra kommunen til sykehuset, og identifisere eventuelle viktige utfordringer ved dagens praksis.
Metode: Prosjektet har et deskriptivt og evaluerende design, hvor det er benyttet en kombinasjon av kvalitativ og kvantitativ metode. Det er gjennomført intervjuer, spørreundersøkelse og foretatt dokumentanalyse ved to hjemmesykepleiedistrikt og to institusjoner i to kommuner i Sør Norge. Teoretisk rammeverk for kartlegging og analyse har vært Steven Alter sitt ’Work System Framework’.
Resultat: Det eksisterer både formelle og uformelle rutiner for informasjonsutveksling. Manglende funksjonalitet og tilgang på teknologi medvirker til at informasjonsutveksling foregår muntlig og i papirformat. Struktur og innhold varierer i både elektroniske og håndskrevne overflyttingsrapporter.
Diskusjon: Arbeidsflyt og informasjonsflyt ved informasjonsutveksling vil avhenge av tjenesteyteres individuelle ressurser, motivasjon og engasjement, organisatorisk tilrettelegging og tilgang på informasjon og teknologi.
Søkeord: samhandling, informasjonsformidling, interorganisatorisk kontinuitet, sykehusinnleggelse, hjemmesykepleie, sykehjem
Description
Masteroppgave i helse- og sosialinformatikk HSI500 2012 – Universitetet i Agder, Grimstad