• Alien species in Norway: results from quantitative ecological impact assessments 

      Sandvik, Hanno; Hilmo, Olga; Henriksen, Snorre; Elven, Reidar; Åsen, Per Arvid; Hegre, Hanne; Pedersen, Oddvar; Pedersen, Per Anker; Solstad, Heidi; Vandvik, Vigdis; Westergaard, Kristine Bakke; Ødegaard, Frode; Åström, Sandra Charlotte Helene; Elven, Hallvard; Endrestøl, Anders; Gammelmo, Øivind; Hatteland, Bjørn Arild; Solheim, Halvor; Nordén, Björn; Sundheim, Leif; Talgø, Venche; Falkenhaug, Tone; Gulliksen, Bjørn; Jelmert, Anders; Oug, Eivind; Sundet, Jan Henry; Forsgren, Elisabet; Finstad, Anders Gravbrøt; Hesthagen, Trygve H.; Nedreaas, Kjell Harald; Wienerroither, Rupert; Husa, Vivian; Fredriksen, Stein; Sjøtun, Kjersti; Steen, Henning; Hansen, Haakon; Hamnes, Inger Sofie; Karlsbakk, Egil; Magnusson, Christer; Ytrehus, Bjørnar; Pedersen, Hans Christian; Swenson, Jon; Syvertsen, Per Ole; Stokke, Bård Gunnar; Gjershaug, Jan Ove; Dolmen, Dag; Kjærstad, Gaute; Johnsen, Stein Ivar; Jensen, Thomas Correll; Hassel, Kristian; Gederaas, Lisbeth (Peer reviewed; Journal article, 2020)
      1. Due to globalisation, trade and transport, the spread of alien species is increasing dramatically. Some alien species become ecologically harmful by threatening native biota. This can lead to irreversible changes in ...
    • Food and chemical substances relevant for monitoring 

      Svendsen, Camilla; Amlund, Heidi; Carlsen, Monica Hauger; Eriksen, Gunnar Sundstøl; Husøy, Trine; Lillegaard, Inger Therese Laugsand; Mathisen, Gro Haarklou; Medin, Anine Christine; Ørnsrud, Robin; Agdestein, Angelika; Bergh, Øivind; Bodin, Johanna Eva; Bruzell, Ellen Merete; Elvevoll, Edel O.; Hessen, Dag Olav; Hofshagen, Merete; Knutsen, Helle Katrine; Krogdahl, Åshild; Nilsen, Asbjørn Magne; Rafoss, Trond; Skjerdal, Olaug Taran; Steffensen, Inger-Lise Karin; Strand, Tor Arne; Velle, Gaute; Hemre, Gro Ingunn; Vandvik, Vigdis; Alexander, Jan (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      At request from the Norwegian Food Safety Authority (NFSA), VKM has identified food groups and food items consumed by the Norwegian population that are relevant for monitoring regarding content of one or more undesirable ...
    • Matproduksjon, mattrygghet og miljø - innspill om kunnskapsbehov til gjennomføringen av det grønne skiftet - Uttalelse fra hovedkomiteen i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) 

      Alexander, Jan; Aasmo-Finne, Merethe; Agdestein, Angelika; Bodin, Johanna Eva; Bruzell, Ellen Merete; Elvevoll, Edel O.; Hemre, Gro Ingunn; Hessen, Dag Olav; Hofshagen, Merete; Husøy, Trine; Knutsen, Helle Katrine; Krogdahl, Åshild; Mathisen, Gro Haarklou; Nilsen, Asbjørn Magne; Rafoss, Trond; Skjerdal, Olaug Taran; Steffensen, Inger-Lise Karin; Strand, Tor Arne; Vandvik, Vigdis; Velle, Gaute; Wasteson, Yngvild (Peer reviewed; Journal article, 2022)
      Denne rapporten er utarbeidet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), en uavhengig, tverrfaglig komité som utarbeider kunnskapsgrunnlag for den norske mat- og miljøforvaltningen på områdene matproduksjon, mattrygghet ...