Ultraprosessert mat burde være et kostråd: NEI
Others
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3122304Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Originalversjon
Grini, I. S. B., Medin, A. C. & Aune, D. (2023). Ultraprosessert mat burde være et kostråd: NEI. Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE), 21 (3), 26-30. https://doi.org/10.18261/ntfe.21.3.7Sammendrag
Nøkkelpunkter
• Det er utfordrende å klassifisere mat som er ultraprosessert korrekt med NOVA-klassifiseringen.
• NOVA-klassifiseringen er unyansert – ikke all ultraprosessert mat (UPF) er usunn.
• Det er metodologiske utfordringer ved studier som ser på inntak av UPF og helseutfall.
• Vi vet per i dag ikke nok om de ulike årsakssammenhengene som observeres mellom UPF og uhelse.
• Veien videre krever mer forskning og et mindre heterogent klassifiseringssystem enn NOVA.